Петрашко підтримав ідею Кутового про розбудову елеваторів ДПЗКУ і фермерами

22 листопада 2016 82 0
Ігор Петрашко, заступник генерального директора компанії «УкрЛендФармінг»
agropolit.comІгор Петрашко, заступник генерального директора компанії «УкрЛендФармінг»

Щоб розвивалися фермерські господарства, через ДПЗКУ та ПАТ «Аграрний фонд» можна починати інвестиції в елеватори, транспортування, у ті речі, які потрібні як невеликим, так і середнім компаніям.

Про це в інтерв'ю AgroPolit.com сказав заступник генерального директора компанії «УкрЛендФармінг» Ігор Петрашко.

«Я читав, що Тарас Кутовий пропонує запустити спільну ДПЗКУ та з дрібними агровиробниками програму щодо розбудови елеваторів. Це правильний крок, і він стимулюватиме конкуренцію на ринку. Наразі агросектор чекає доступу до недорогих насіння, техніки, транспортування», — зазначив він.

За його словами, «Аграрний фонд» може допомогти саме аграрному сектору через механізм форвардних закупівель за компенсації або за доступу до дешевих кредитних ресурсів.

Читати по темі: Тарас Кутовий: Фокус бюджетної підтримки буде направлений на фермерів

«Я б почав із того, що врегулював форвардні контракти. Для того, щоб дати доступ до нормального кредитного ресурсу, а не до фінансів під 23—25%. І це потрібно зробити, оскільки ресурс, який наразі є в Аграрного фонду, — дорогий. Його вартість — близько 30%. Зараз потрібно пролобіювати, щоб були компенсації відсоткових ставок, щоб фермер міг прийти, взяти на посівну фінансування під 5%, виробити продукцію, частково здати в Аграрний фонд, частково закрити свої комерційні потреби, і це можна зробити. Це завдання можна вирішити протягом цієї каденції міністерства. Як я розумію, Тарас Кутовий визначив це за один із напрямків роботи», — зазначив він.

Також додав, що комерційні банки не можуть сьогодні ефективно фінансувати. За нинішньої політики Нацбанку — це утопія. Нацбанк просто вимиває гроші з реального сектору своїми депозитними сертифікатами. «Аграрний фонд» може допомогти саме аграрному сектору через механізм форвардних закупівель за компенсації або за доступу до дешевих кредитних ресурсів.

«Зараз усі переходять на загальний режим оподаткування. Рослинництво вже перейшло. Що це означає? Ми будемо в неконкурентних умовах із тими ж європейцями, американцями, які отримують величезне фінансування. Якось необхідно рухатися вперед», — додав Ігор Петрашко.

Виконано за допомогою Disqus