Аграрний фонд і ДПЗКУ мають відкривати аграріям зовнішні ринки — Петрашко

23 листопада 2016 39 0
Ця політика має стосуватися і фермерських господарств
google.com.uaЦя політика має стосуватися і фермерських господарств

У роботі ПАТ «Аграрний фонд» та ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) мають відбутися істотні зміни.

Про це в інтерв'ю AgroPolit.com сказав заступник генерального директора компанії «УкрЛендФармінг» Ігор Петрашко.

За його словами «Аграрний фонд» повинен бути певним регулятором попиту й пропозиції і таким великим інфраструктурним об’єктом, який за відсутності фінансування від банківської сфери дає можливість фермерським господарствам, аграрним виробництвам правильно проводити посівну кампанію, гарантуючи продовольчу безпеку і баланс попиту-пропозиції.

«Що я маю на увазі? Ми розуміємо, що до завдання «Аграрного фонду» входить підписання форвардних контрактів, ф’ючерсів, створення передумов, щоб був збалансований попит-пропозиція, попереднє фінансування аграрних виробників із тим, щоб потім отримати продукти аграрного виробництва. Іншими словами, перший етап — сформувати хороші партії сільгосппродукції, а далі — експортувати. Для експорту також є можливості», — зазначив він.

Наприклад, продовжує він, усе той самий контракт із Китаєм, який необхідно виконувати. Виконувати, незважаючи навіть на труднощі, які зараз виникають із тим, що Китай не хоче імпортувати кукурудзу. Завжди так не триватиме.

«Українська сільгосппродукція дуже потрібна у Піднебесній. Під час офіційного візиту аграріїв, урядовців і депутатів до Китаю, ми отримали підтвердження, що він зацікавлений у довгостроковій співпраці та у продовженні роботи через ДПЗКУ. Я впевнений, що Аграрний фонд, як і ДПЗКУ, має працювати із зовнішніми клієнтами, такими, як Китай та Японія», — сказав він.

У держкомпаній, за його словами, є велика перевага — можливість гарантувати великі обсяги поставок. Це не можуть зробити комерційні компанії, принаймні таких, які в змозі це зробити, дуже мало. Більше того, держкомпанія, яка має доступ до інфраструктурних ресурсів, здатна дати поштовх для розвитку ринку.

Виконано за допомогою Disqus