На Кіровоградщині агрохолдинги переманюють пайовиків за «премії» — фермер

8 грудня 2016 110 0
ФГ Бойко не може розширити земельний банк через агрохолдинги
forbes.net.uaФГ Бойко не може розширити земельний банк через агрохолдинги

У Новоархангельському районі (Кіровоградська область) представники холдингу пропонують власнику землі готівкою 5-10 тис. грн так званої премії за те, що він віддасть їм свій пай.

Про це в інтерв'ю Аgrotimes повідомив засновник «ФГ Бойко» Дмитро Бойко (Новоархангельський р-н, Кіровоградська область).

«У своєму регіоні ми, можна сказати, вже досягнули вершини врожайності. Проте далі не розвиваємося через повну неможливість розширити земельний банк. Наприклад, в нашому господарстві ми виплачуємо пайовику більшу орендну плату, ніж в сусідній агрофірмі. Проте перед закінченням терміну договору до нього приходять представники холдингу й пропонують готівкою 5-10 тис. грн так званої премії за те, що він віддасть їм свій пай», — сказав він.

За його словами, перед такою спокусою селянин встояти не може.

«У нас же на такі презенти коштів бракує. До того ж працюємо чесно — «чорний нал» в нашому господарстві не ходить. Тому часто трапляється так: коли строки укладення договорів добігають кінця, земля просто не обробляється, оскільки невідомо, до якого берега приб’ється власник паїв. Буває і гірше — пайовик пообіцяв переукласти договір, ми обробили землю, але тут зненацька «підметушився» холдинг, перекупив пай і селянин передумав. Нам у цьому разі — жодної компенсації», — додав він.

Виконано за допомогою Disqus