Новий бюджет передбачає фінансування агросектору на 6,5 млрд грн

20 грудня 2016 52 0
 У ВРУ розглядатимуть проект закону №5000
thequestion.ru У ВРУ розглядатимуть проект закону №5000

Сьогодні о 16:00 у Верховній Раді України розглядатимуть проект закону №5000 «Про Державний бюджет України на 2017 рік». Детальніше про це читайте у спецпроекті на AgroPolit.com.

У проекті вказано, що державна підтримка для аграріїв на наступний рік становитиме 5,5 млрд грн, тобто — 1% від ВВП всієї країни. Така підтримка є ініціативою міністра аграрної політики та продовольства України Тараса КутовогоНагадаємо, що за попередніми домовленостями з депутатами та Мінфіном, 4 млрд грн (із 5,5 млрд грн) надійдуть на пряму підтримку АПК у вигляді дотацій на: — тваринництво (виробники м’яса птиці та яйця, свинарство, ВРХ) — овочівництво — садівництво — виноградарство — ягідництво — переробку молокопродуктів (сиру, згущене молоко, сметана).

Логіка цієї дотації наступна: її отримають ті виробники, які збувають продукцію на внутрішньому ринку, або частка експорту у загальній структурі продажів незначна. Відтак вони не отримують компенсацію ПДВ при експорті, тому втрата спецрежиму ПДВ для них була б ударом. Однак така дотація згладжує такий удар. Через це вони й не отримують повернення експортного ПДВ, на відміну від рослинників.

Виділені державою кошти (4 млрд грн) розподілятимуться рівними частинами на 12 місяців й у відсотковому співвідношенні ділитимуться пропорційно між компаніями-заявниками, залежно від того, скільки кожна компанія заплатить внутрішнього ПДВ у бюджет. Тобто, що більше ти заплатив у бюджет, то більше ти можеш отримати дотації натомість», — пояснив раніше на зустрічі з журналістами міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий. Нагадаємо, що саме він ініціював закладення у бюджеті на 2017 р. 1% ВВП (5,5 млрд грн) та продовження цієї норми ще на 5 років.

Ще 1,5 млрд грн, які залишилися із виділених 5,5 млрд, підуть на програми розвитку АПК. Серед найімовірніших варіантів розглядають — на компенсацію придбання сільськогосподарської техніки (переважно вітчизняного виробництва) та на програми кредитування (аграрне страхування та запуск Фонду гарантування кредитів АПК). 500 млн грн (10% від 5,5 млрд — 1% ВВП) мають виділити на розвиток машинобудування.

Кошти відшкодовуватимуться орієнтовно через програму компенсації вартості сільськогосподарської техніки для українських виробників крім 5,5 млрд грн, про які йде мова, аграріям може перепасти ще 0,7 чи 1 млрд грн. Зараз депутати ініціюють цю норму в законопроекті №5132 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році». Якщо документ приймуть, то аграрний бюджет-2017 зросте до 6,2 або 6,5 млрд грн. Джерело наповнення депутати пропонують наступне — збільшення коефіцієнту для розрахунку нормативної грошової оцінки, наприклад, для оренди він збільшиться із 0,81% до 0,95%.

Окремо виділяємо державні гарантії у бюджеті на проекти у сільському господарстві — в сумі 1 млрд грн. Міністерство аграрної політики та продовольства просить парламент включити ці гарантії у бюджет. Після першого читання проекту закону №5000 «Про Державний бюджет України на 2017 рік» ці кошти є, тепер залишилося дочекатися другого читання та наявності політичної сили волі депутатів, щоб зберегти для галузі потрібні зміни! 1% ВВП на фінансову підтримку на 5 років. Втім, цього року депутати можуть одним махом вирішити не лише «поточні» бюджетні питання галузі.

Якщо парламент ухвалить законопроект №5131 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо удосконалення складання та виконання бюджетів)», то держпідтримку АПК у обсязі 1% від ВВП закріплять на 5 років. У такому разі аграрії зможуть спати спокійно, адже «мінімалка» для них буде на «п’ятирічку». Залишиться лише прописати адекватні та прозорі механізми розподілу коштів у рамках виділених бюджетом сум.

Виконано за допомогою Disqus