НААН вимагає державну програму підтримки родючості земель

22 грудня 2016 62 0
Кількість родючих земель в Україні катастрофічно скоротилас
ecoosfera.comКількість родючих земель в Україні катастрофічно скоротилас

Академіки НААН Святослав Балюк та Віталій Медведєв опублікували звернення, в якому зауважують, що родючість земель в Україні невпинно знижується. Державна ж програма підтримки родючості й охорони ґрунтів за 25 років так і не була розроблена.

Звернення опубліковане на сайті «Голосу України», пише SuperAgronom.com.

Наведені науковцями факти свідчать, що кількість родючих земель в Україні катастрофічно скоротилась. З 30 млн га ріллі не менше третини зазнали впливу ерозії, половина земель є переущільненими, 5 млн га — закислені, 2 млн га — засолені, 6 млн га — перезволожені.

Також фактично закинутими є цінні меліоровані землі, яких налічувалось 6 млн га, осушувальні канали поросли чагарниками, а насосне обладнання й трубопроводи розкрадено. Системи зрошення переважно не працюють.

Забезпечення поживними речовинами на більшості територій визнано недостатнім, особливо відчутний дефіцит фосфору через практично повне припинення застосування фосфорних добрив. Не вистачає і органічних добрив, адже тваринницька галузь скоротилася в багато разів. Навіть у сусідній Білорусі на 1 га вноситься в 4 рази більше мінеральних та в 10 разів більше органічних добрив, аніж в Україні.

Виправити ситуацію може втручання держави, яка має компенсувати витрати землевласників на повернення родючості ґрунтів, а також спрямувати на ці цілі зібраний податок за землю, як це передбачалось ще з часу його введення.

Також перспективним для аграріїв є використання сучасних технологій ведення господарства, зокрема технології нульового обробітку, точного землеробства, диференційованого внесення добрив, тощо.

Виконано за допомогою Disqus