Через мораторій на продаж землі держава не отримала $43 млрд — Мінагропрод

21 грудня 2016 71 0
Через мораторій держава недоотримала до бюджету  $43 млрд в загальному з 2004 р
Daft.ieЧерез мораторій держава недоотримала до бюджету $43 млрд в загальному з 2004 р

Щороку економіка України недоотримує $ 3,3 млрд від дії мораторію на продаж земель сільгосппризначення, а в загальному $43 млрд починаючи з 2004 р., повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк. Про це пише «Інтерфакс».

За його словами, мораторій на продаж земель подовжувався вже вісім разів, а на сьогоднішній день 52% всіх сільськогосподарських земель передано в оренду.

«Мораторій привів до вирощування культур з найпростішим циклом виробництва. Це зернові, соняшник і кормові культури. Площі під багаторічними насадженнями скоротилися настільки, що Держстат навіть припинив надавати дані на цю тему», — заявив перший заступник міністра.

У результаті в селах продовжує зростати безробіття, а дослідження земельних відносин в Україні Світовим банком показують, що середня ставка орендної плати за 1 га становить 850 грн.

Мінагропрод вважає за необхідне при відкритті ринку землі обмежити її концентрацію в одні руки.

«Основний ризик запуску ринку — це швидка концентрація землі, обезземелення селян, ускладнення тих процесів в селі, які ми маємо зараз, але немає жодного ризику, який не можна нівелювати і запобігти», — вважає Максим Мартинюк.

За його словами, метою земельної реформи є надання селянам можливості реалізувати своє право продати земельні ділянки. На сьогодні, 27 млн ​​га української землі вже перебуває у приватній власності і обробляються, але власники не мають можливості повноцінно розпоряджатися нею.

Нагадаємо, український парламент продовжив дію мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 2018 р.

Виконано за допомогою Disqus