АПУ перетворюється на партію імені однієї особи — дослідження

29 грудня 2016 70 0
Віталій Скоцик, голова Аграрної партії України
kurkul.comВіталій Скоцик, голова Аграрної партії України

Як свідчать останні зміни у Агарній партії України, АПУ перетворюється на партію імені однієї особи — Віталія Скоцика. Про це пише видання RegioNews.

«В Аграрній партії відбулося перезавантаження і не лише кадрове (нещодавно змінилася президія та політрада). Після ряду аграрних мітингів під стінами парламенту, Х з’їзд у Києві прояснив ще одну тенденцію — на обличчя посилення культу лідера АПУ — Віталія Скоцика, як у внутрішньому управлінні партією, так і в зовнішній площині. Такі тенденції не підтримують всередині партії і стають причиною того, що серед партійців зростає невдоволення», — сказано у матеріалі видання.

Так, у матеріалі RegioNews приводиться кілька факторів, які свідчать на користь такого твердження. Саме Скоцик фігурує на всіх ключових інформаційних матеріалах партії, тоді як решту партійного керівництва не просто знайти.

По-переше, фігури лідера АПУ дуже багато на офіційному сайті парті, тоді як інших партійців обмаль.

«У розділі “керівництво” є сторінка лідера, де чітко розписана біографія з фотографією Віталія Євстафійовича. Є інформація про склад президії та політради партії, але подано лише прізвища, імена і по батькові людей...», — пише RegioNews.

«Про більшість очільників регіональних партійних організацій мало що відомо. Ми порахували, що з 24 областей у 5 у кращому разі є зазначені ПІБ, в 9 — додано ще фото, а в решти 10 є ще контакти голови відділу та його апарату. Повністю заповненим дані за керівниками 6 обласних парторганізацій. Цікаво, що жодної детальної біографії, абсолютно нічого немає — партія без людей», — говориться у матеріалі.

«Це, м’яко кажучи, дивно. Партія не будується на одній людині, це — “живий організм”, у якому кожен партієць має своє значення, а тим більше член президії та очільник регіональної організації», — пише видання.

По-друге, у публічній площині теж «світиться» лише Скоцик. Незважаючи на те, що лідери регіональних організацій АПУ приводять партію до перемоги, пише журналіст видання, про них ні в новинах, ні у фотозвітах фактично нічого немає. Натомість на зібраннях аграріїв під радою мелькають великі портрети знову ж таки одного лідера.

«Аналізуючи новини, фото та відеоматеріали на сайті АПУ, ми помітили, що половина усіх матеріалів — це, по суті, бібліографія кожного кроку Скоцика. Зрозуміло, що він лідер. Але чи не забагато уваги одній людині? Інформацію про інших діячів партії і втому числі молодь — мало. Решта матеріалів на сайті — бюлетені, анонси тощо, також стали майданчиком для Скоцика, а не партії. Знайти у них думки інших людей теж важко, в кращому випадку — це 10-15% від усього загалу матеріалів», — повідомляє RegioNews.

По-третє, присутності однієї особи стає очевидною після аналізу рекламної продукції партії. Плакати (їх засилля було на останніх зібраннях аграріїв під стінами парламенту), білборди, газети — все це представлено переважно Скоциком.

По-четверте, у матеріалах до редизайну АПУ також дуже мало партійців. «На Х з’їзді партії теж був очевидний перекіс в сторону реклами тільки однієї людини. Членам партії і запрошеним учасникам роздали папки з інформаційною продукцією і газетою. На її двох сторінках розписувалося, який у партії хороший лідер, а про обласних керівників і членів президії як кіт наплакав», — зазначається у статті.

За словами авторів, найбільше людей обурило те, що в оновленій версії відео презентації партії тривалістю 2 хв присутній тільки Віталій Скоцик, який ходить по полю і збирає колоски. На підтвердження цього видання подає відео.

Попри таку активну піарактивність іміджу лідера АПУ, робить висновок видання, додаткових симпатій виборців це не приносить. " АПУ згідно останнього (листопад 2016) дослідження електоральних настроїв населення соцгрупою “Рейтинг” набирає лише 0,9% голосів виборців і посідає 12 місце серед усіх партій. Тому АПУ варто задатися питанням — яка доцільність і ефективність такої кампанії? Можливо, лідеру партії пора змінювати не склад президії партії, а почати слухати партійців і йти єдиним фронтом в Раду?", — підсумовано у статті.

Виконано за допомогою Disqus