За сприятливої погоди гризуни можуть мігрувати на площі озимих культур

2 січня 2017 71 0
Природні умови грудня були мало сприятливі для життєдіяльності гризунів
dovidkam.comПриродні умови грудня були мало сприятливі для життєдіяльності гризунів

На переважній території країни чисельність мишевидних гризунів стабілізувалася, що обумовлено слабкою інтенсивністю міграції та практично повним припиненням розмноження, яке у гризунів відбувається за середньодобової температури вище +5ºС, повідомляє у своєму звіті Мінагропрод.

На 6-75% посівів озимих зернових та ріпаку нараховується одна-три, максимум чотири жилих колонії на гектар з двома-шістьма норами у кожній. Через перезволоження і коливання добових температур у Лісостепу, зокрема у Київській, Полтавській, Харківській областях на озимих культурах відмічається зменшення жилих нір на 20-80%.

Природні умови грудня були мало сприятливі для життєдіяльності гризунів: підвищена вологість, часте випадання мокрого снігу з дощем, ущільнення снігового покриву, утворення ожеледі, сніготанення пригнічували розвиток мишей. На кінець року розмноження та розповсюдження гризунів по сільськогосподарських угіддях не спостерігалося.

«Захисні заходи будуть актуальними за наявності вище порогової чисельності (3-5 жилих колоній на гектар), потрібно проводи захисні заходи через внесення в жилі нори дозволених родентицидів», — йдеться у повідомленні.

Надалі, за умов помірно теплої зими, або випадання снігу на мерзлу землю і утворення стійкого снігового покриву, можлива активність мишовидних гризунів та їх міграція на площі озимих культур, а також збільшення чисельності жилих нір.

Виконано за допомогою Disqus