Фермери не можуть закладати нові сади через високу собівартість — Крошка

5 січня 2017 168 0
В один гектар саду треба інвестувати мінімум 200 тис. грн
kp.byВ один гектар саду треба інвестувати мінімум 200 тис. грн

За останні роки в Україні почали вдвічі менше закладати садів. Якщо в 2010-2014 р. щороку закладалося 3,6-4,7 тис. га, то в 2015-му – 2,9 тис га садів. Про це в інтерв'ю infoindustria.com.ua повідомив голова асоціації «Укрсадпром» (АУСП) Дмитро Крошка.

«Падіння майже дворазове. Причина в тому, що собівартість закладання саду сьогодні дуже висока. В один гектар саду треба інвестувати, як мінімум 200 тис. грн, а стандартно – 500 тис. грн. Дрібні і навіть середні фермери, які в основному займаються садівництвом, доступу до таких фінансових ресурсів сьогодні не мають», — говорить голова асоціації.

За словами Дмитра Крошки, також слід пам'ятати, що фруктовий сад починає виходити на плодоношення на шостий-сьомий рік, а по горіховий — на восьмий-десятий.

«Раніше, як ви знаєте, діяла програма підтримки галузі, яка фінансувалася за рахунок 1,5% збору від продажу алкогольної продукції. Проте після згортання цієї програми садівники залишилися сам-на-сам зі своїми проблемами, що негативно позначилося і на темпах закладки і загальних площах плодоносних садів: ще два роки тому було 209 тис га, сьогодні – 206 тис га», — пояснює голова «Укрсадпрому».

Дмитро Крошка вважає, що програма підтримки садівництва, прийнята в 2016-му, є основою інвестиційної впевненості фермерів. Адже державні гарантії є інструментом, який буде стимулювати фермерів до розробки проектів власного розвитку, до створення кооперативів, спільної переробки. Також садівники стануть більш надійними партнерами для банків.

«Я також вітаю рішення парламенту щодо норм про відшкодування заборгованостей минулих періодів», — завершив Крошка.

Виконано за допомогою Disqus