Лановенко розповіла, як «органічний» закон полегшить життя виробникам

10 січня 2017 66 0
Реалізація положень проекту закону №5448 має сприяти розширенню зовнішніх ринків її збуту
cerclenaturelles.comРеалізація положень проекту закону №5448 має сприяти розширенню зовнішніх ринків її збуту

Реалізація положень проекту закону №5448 має сприяти розширенню зовнішніх ринків її збуту.

Про це в інтерв'ю Аgropolit.com повідомила президент Академії Органічного Садівництва «Ekogarden» Валентина Лановенко.

За її словами, однин із недоліків законодавства – органічні виробники незахищені від недобросовісної конкуренції – тобто від продажу «псевдоорганіки» – продукції, яка має маркування «еко», «натуральна», «біо», але насправді не є такою. Це певною мірою негативно впливає на формування іміджу українських органічних виробників за кордоном, та на довіру споживачів усередині країни. У новій редакції закону передбачені штрафи за такі порушення.

«Цей законопроект має на меті наблизити українське законодавство в галузі органічного виробництва до європейських норм. Також він дає можливість встановити загальні вимоги до виробництва органічної продукції в нашій країні: вимоги щодо сівозмін, обробки ґрунту, насіннєвого матеріалу, підживлення сільгоспкультур, використання засобів захисту рослин. Реалізація положень проекту закону має сприяти розширенню зовнішніх ринків її збуту, але перш за все потрібно посприяти збільшенню обсягів виробництва цієї продукції. У цілому законопроект є прогресивним та європейським», — зазначила експерт.

Пропозиції:

  • Запровадження фінансової підтримки для виробників органічної продукції – визначена сума на одиницю площі та період підтримки.

  • Розробка механізму звільнення від оподаткування в перші 3 роки перехідного періоду або пільги в оподаткуванні таких господарств.

  • Незаконне використання маркувань передбачає штраф у розмірі 8–25 неоподаткованих мінімумів (5512–17225 грн). Це є передумовою для корупції перевіряючих органів щодо мінімізації відповідальності.

  • Окремим питанням є зниження родючості ґрунтів в Україні, однією з причин якого є те, що земля не є власністю. Варто прийняти закон про покарання за зниження/втрату продуктивності ґрунтів, як, наприклад, у Китаї. Коли орендар чи власник, керуючись лише пріоритетом прибутків у короткостроковій перспективі, повністю руйнує структуру ґрунтів та мікрофлори землі. В Україні необхідно створити ефективні органи контролю щодо стану земельних ресурсів.

Виконано за допомогою Disqus