Без земельних судів і землеустрою ринок землі буде хаосом — Третяк

11 січня 2017 84 0
До земельної реформи слід підходити системно
Kurkul.comДо земельної реформи слід підходити системно

У земельній реформі керуються хибними орієнтирами і забувають, що обіг сільгоспугідь має запроваджуватися в основному для забезпечення оптимального землекористування, формування цілісних земельних масивів, стабільного агровиробництва фермерського типу та розвитку сільських територій. Про це в інтерв’ю «Інфоіндустрія» розповів доктор економічних наук, директор Навчально-наукового інституту економіки та екології природокористування Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Антон Третяк.

«В першу чергу слід звернути увагу на землеустрій. Без нього буде хаос, а не ринок. А в Україні це питання нікого не цікавить. Якщо у нас не сформовані земельні ділянки реально, не визначено їхній статус з точки зору обмеженості і режиму використання, то про який ринок можна вести мову? Закони треба вдосконалювати, натомість навіть між діючими виникла маса колізій. Треба внести масу поправок до Земельного кодексу, законів про землеустрій, оренду, оцінку. Сьогодні Державний земельний кадастр, в якому зареєстровано 5 млн ділянок, але по одному мільйону з них є накладки. Хто і коли буде це виправляти? Запровадимо ринок землі і що тоді, запустимо безкінечні судові процеси та війни за межі? Тобто треба підходити до земельної реформи системно, а не вихоплювати якийсь її момент і піднімати на прапор», — зазначає чоловік.

За статистикою в Україні лише 5% земель комунальної власності, тоді як їх має бути близько 45% від загальної площі угідь державної власності.

«Тобто реально ніхто нічого не робить. Боюся, що мине ще рік і все залишиться, як і було. Найбільше було зроблено до 2000 року. Потім все було пущено на самотік. Я переконаний, що слід створити спеціальні земельні суди. Ну, не можуть судді, які не розуміються в земельних питаннях, справедливо вирішувати спірні питання в цій сфері. Я вже десять років про це веду мову, добре що хоч добився, щоб створили судову експертизу по земельних питаннях», — зазначає Антон Третяк.

Виконано за допомогою Disqus