Прибутковість виробників молока у 2016 р. була найменшою за останні чотири роки — ФАО

23 січня 2017 41 0
Більшість ефективних виробників молока, що отримують більше 7 тис. кг молока від фуражної корови, отримали прибуток
kurkul.comБільшість ефективних виробників молока, що отримують більше 7 тис. кг молока від фуражної корови, отримали прибуток

Прибутковість виробництва молока в професійних господарствах України у 2016 р. зросла на 8,4%, повідомляється у звіті ФАО.

Проте за середнім показником УМІ за останні 4 роки, то прибутковість 2016 р. була на 20,3% нижчою. Не зважаючи на те, що УМІ в грудні 2016 р. зріс на 12,5% до найвищого показника за рік, він і далі був на 8,8% нижчим за середній показник грудня в 2011-2015 рр.

Більшість ефективних виробників молока, що отримують по 7 тис. кг та більше молока від фуражної корови, отримали прибуток. Крім того, багато з виробників змогли підвищити ефективність виробництва, що також дало певну надію.

За словами економіста інвестиційного відділу ФАО Андрія Ярмака, специфіка порівняння УМІ до та після закриття ринку РФ, може сягнути тих рівнів, що були в роках 2010-2013 рр. лише за наступних двох умов:

«По-перше, Україна стане нетто-імпортером молока. В такому випадку місцеві ціни на молокопродукти будуть визначатися імпортом. А це значить, що переробники будуть більше конкурувати за молоко, ніж зараз, і зможуть платити вищу ціну. По-друге, наша переробка почне поступово переходити від спонтанного експорту сировини (сухе молоко, суха сироватка, часом масло) до системного експорту продуктів з вищою доданою вартістю. Відповідно, зросте попит, перед усім – на якісне молоко, а за ним і відносний рівень ціни», — зазначає Андрій Ярмак.

За його словами, навіть за умови зростання цін на молокопродукти на світовому ринку в 2017 р., Україна більш за все, не повернеться до рівня прибутковості, що відзначався в 2010-2013 рр, бо наш бізнес з переробки молока поки що не може розраховувати на маржу, співставну з тією, що він мав в експорті сиру до РФ. Тоді переробники молока ділилися з виробниками маржею.

Усі відсотки зростання УМІ, навіть якщо вони будуть в 2017 р., підуть в бюджет держави – адже спецрежиму ПДВ вже немає. Навіть, якщо дійсно все спрацює з автоматизацією розподілу дотацій, втрати все одно будуть суттєвими.

«А чи збережуться темпи відновлення цін в 2017 р. – буде залежати, в значній мірі, від ефективності діяльності переробників. На даний момент ми очікуємо, що рівень УМІ може зрости наступного року приблизно на 10-12%, за умови подальшого відновлення цін на світовому ринку, враховуючи ситуацію на ринку кормів та прогнози подальшого скорочення внутрішньої пропозиції молока, і обсягів експорту. Але, в значній мірі це зростання, якщо воно буде, піде у вигляді додаткового податкового навантаження до бюджету», — додається у повідомленні.

Виконано за допомогою Disqus