Аграріїв зможуть перевіряти у будь-який час доби — адвокат

26 січня 2017 331 0
Аграріям рекомендується готуватися до перевірок завчасно
berdychiv.infoАграріям рекомендується готуватися до перевірок завчасно

КМУ оприлюднив проект постанови, який запроваджує новий порядок проведення контролю за дотриманням законодавства про працю. У документі йдеться про перевірки у будь-який час доби та нові повноваження інспекторів.

У свою чергу, в інтернеті вже з'явилась інформація та роз'яснення, про що потрібно знати роботодавцю.

Про це у своєму блозі на Blog.liga.net.пише адвокат Яков Гольдарб.

По-перше, інспекційні відвідування можуть проводитися на підставі:

  • Звернення працівника, щодо якого були допущені порушення законодавства про працю;
  • Звернення фізособи, трудові відносини з яким були належним чином оформлені;
  • За рішенням керівника органу контролю;
  • За рішенням суду, чи повідомленням правоохоронних органів;
  • За зверненням інших органів (УКРІНФОРМ, ПФУ, Держстат).

«Єдиний документ, який Вам пред'явить інспектор — посвідчення. Тобто, напрямку, наказу про проведення інспектування не буде. У той же час, єдиною підставою для недопуску перевіряючого буде відсутність посвідчення. Інспектор має право приходити без попередження в «будь-який час доби»», — каже адвокат.

Також, інспектор має право заходити в будь-яке приміщення, ознайомлюватися з будь-якими документами, ведення яких передбачено законодавством про працю. Наодинці або при свідках задавати питання як керівнику, так і працівникам об'єкта інспектування, а також використовувати аудіо-, фото-, відеофіксацію та залучати правоохоронців.

Проте, інспектору забороняється розголошувати джерело скарги. Тобто, про привід проведення інспектування ви не дізнаєтесь.

За результатами інспектування, при виявленні порушень, складається акт, а у разі відсутності порушень — довідка. Тобто, акт складається в останній день інспектування та підписується перевіряючим і керівником об'єкта контролю. Заперечення та зауваження на акт інспектування можна надати протягом 3 робочих днів з моменту підписання акту.

Вже за результатами розгляду заперечень інспектор вносить припис або вживає заходів щодо притягнення до відповідальності винних у порушенні законодавства про працю.

«Звичайно, рішення інспектора можна оскаржити протягом 10 днів з моменту їх отримання керівництву територіального органу Держпраці, керівництву Держпраці або в суд. Частина 2 ст.99 КАС України встановлює 6-місячний термін для звернення з позовом, а ч.5 цієї ж статті — один місяць», — говорить Яков Гольдарб.

Таким чином, автори проекту постанови встановили термін судового оскарження рішень інспекторів праці, в рази менший терміну, встановленого законом — КАС України.

«Повторюся, що вище був коротко проаналізовано проект Постанови Кабміну. Але навряд чи варто розраховувати, що саме постанова буде відрізнятися від проекту, тому, керуючись принципом — попереджений, значить озброєний, рекомендую готуватися до таких інспекційних відвідань заздалегідь», — додає Яков Гольдарб.

Варто зазначити, що на Вінниччині трьох підприємців вже покарали за неоформлених працівників. Підприємці будуть оштрафовані в розмірі 100 мінімальних зарплат за недопущення перевірки, з 1 січня 2017 р. це 320 тис. грн.

Виконано за допомогою Disqus