При закладці горіхового саду слід «покладатися на науку» — фермер

27 січня 2017 257 0
Фермер уже має  тридцять тисяч сіянців
Golos.com.uaФермер уже має тридцять тисяч сіянців

Михайло Пакуш із села Нова Митниця, що в Радивилівському районі на Рівненщині, планує закласти найбільший в Україні горіховий сад, пише «Голос України».

Наразі в нього вже тридцять тисяч сіянців й плани засадити горіхом п’ятдесят гектарів. Щоправда, стільки землі у фермера немає, тому він планує об’єднатися з іншими землевласниками. Тож на найближчий час сім-вісім гектарів, за переконанням Михайла Пакуша в Новій Митниці точно опиняться «під горіхом».

«Українські фермери нині роблять ставку основному на пшеницю, молоко-м'ясо, овочівництво. А ось на такий продукт, як горіх, мало хто звертає увагу. Тим не менш, в Європі він за якістю та вживаністю доволі популярний і навіть деяким чином дефіцитний. Відтак, зваживши всі «за» і «проти», моя фермерська родина віддала перевагу саме горіхам. Торік підготували для посадки тисячу сіянців. В цьому році збільшимо їх кількість до тридцяти тисяч. А далі, сподіваюся, щороку нарощуватимемо площі під горіховим садом», — каже керівник фермерського господарства «БІО-ТРІО» Михайло Пакуш.

Посадковий матеріал фермер заготовляв шляхом так званого природного відбору. Причому, саме із тих плодів, які ростуть в прилеглій до нього території і відповідно адаптовані до тутешнього клімату. Відбирав найбільш якісні, цілісні, аби мати відповідну насіннєву основу. А ще для закладки саду використав чисто біологічний матеріал – органічні добрива, вироблені каліфорнійськими черв’яками. Цей метод він почав освоювати два роки тому, накопив десяток тонн «цілющих» для землі органічних добрив, які мають давати енергію горіхам.

«Від закладки саду до перших повноцінних врожаїв – шлях довготривалий, років чотири-п’ять. Але, як на мене, справа варта уваги. Бо горіхи – це панацея від багатьох недуг, запорука людського здоров’я. Недарма ж у світі вони ціняться. Загалом я попервах не розраховую на якийсь високий прибуток, це в перспективі. Горіх потребує догляду, клопотів. Зараз, приміром, ми займаємося щепленням дерев, бо саме взимку, при морозі, воно найбільш ефективне. І саме щеплений горіх – найбільш плідний», — розповідає Михайло Пакуш.

У закладці горіхового саду фермер покладається на науку. Звернувся до низки вчених, знаних в Україні за садівництвом. Отримав рекомендації. На них і спирається у своєму «горіховому» проекті.

Виконано за допомогою Disqus