Польща. Фермерам не дозволили залучити армію для боротьби з АЧС

29 січня 2017 95 0
Фермери хочуть знизити популяцію кабанів до 0,5 ос./кв. км
1cookit.comФермери хочуть знизити популяцію кабанів до 0,5 ос./кв. км

Міністерство сільського господарства і розвитку села відкинуло пропозиції Правління Національної ради сільськогосподарських палат (НССП) щодо залучення армії до відстрілу диких кабанів у зв'язку з поширенням вірусу АЧС по країні, повідомляє greenfront.su.

Самоврядування фермерів вказувало на необхідність інтенсифікації санітарного відстрілу диких кабанів до зниження рівня їх популяції в 0,5 особини на кв. км із залученням до цього армії. Також пропонувалося організувати дезінфекцію з повітря територій, заражених АЧС і знаходяться під загрозою цієї хвороби. У своїй відповіді Міністерство сільського господарства повідомило, що санітарний відстріл нині проводиться на території п'яти прикордонних воєводств. За станом на 2 січеня, в рамках укладених договорів відстріляно 8052 кабана. На цій території, як і по всій країні, ведеться плановий мисливський промисел, в рамках якого теж відстрілюють кабанів. Міністерство зазначає, що результати проведених заходів будуть відомі тільки після 31 березня, тобто після закінчення мисливського промислового року. Відомство виключає запропоновану НССП зимове групове полювання за участі армії. Пояснюється, що відповідно до Розпорядження міністра сільського господарства і розвитку села з 6 травня 2015 р. у зв'язку з заходами по боротьбі з африканською чумою свиней, в зонах з обмеженнями і в зоні ризику діє повна заборона на проведення групового полювання на промислових тварин. Міністерство також виключає проведення дезінфекції з повітря.

«Всі відстріляні кабани і фрагменти їхніх тіл доставляються у відповідні пункти і досліджуються. У разі небезпеки із мертвих кабанів беруться проби на дослідження, тіло або його фрагменти знищуються, а територія виявлення тварини дезінфікується», — вказує міністерство. Питання про притягнення армії піднімається не вперше. У липні 2016 року керівництво Люблінської сільськогосподарської палати зверталося до міністра оборони з проханням про підтримку мисливських клубів і про можливе використання збройних сил для зменшення поголів'я кабанів, мотивуючи звернення тим, що відстріл повинен здійснювався спеціально навченими і екіпірованими службами. У жовтні 2016 року про це ж саме Міноборони просили влади всіх п'яти воєводств, де ведеться санітарний відстріл. Тоді було також вирішено, що в прикордонних районах кабани повинні бути повністю знищені найпізніше до кінця 2016 року. Тим часом, початок нового року ознаменувався виявленням ряду нових вогнищ АЧС у диких тварин. Минулого тижня головний ветлікар Польщі повідомив про реєстрацію шести нових випадків зараження, а вчора було зафіксовано ще десять.

Виконано за допомогою Disqus