Ринковий обіг сільгоспземель через купівлю-продаж може бути розпочатий не раніше, ніж за рік

6 лютого 2017 100 0
Для завершення земельної реформи необхідно також розробити та прийняти цілу низку нормативно-правових актів
kurkul.comДля завершення земельної реформи необхідно також розробити та прийняти цілу низку нормативно-правових актів

Ринковий обіг сільгоспземель через купівлю-продаж може бути розпочатий не раніше, ніж за рік, йому має передувати прийняття низки законів та запровадження ефективних регуляторних механізмів.

Про це повідомляє Інститут аграрної економіки.

За словами директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академіка НААН Юрія Лупенко, мораторій на обіг земель сільгосппризначення вже багато років «консервує» існуючу ситуацію. Земельні ділянки оформлені як приватні, проте використати всі переваги цього статусу власник не може.

«Однак слід враховувати, що у разі некерованого запровадження купівлі-продажу земель сільгосппризначення в обігу з’явиться щонайменше 105 млрд грн – 37% готівкової грошової маси в обігу. Це може спричинити знецінення грошей, розвиток інфляційних процесів, вилучення з реального сектора економіки значних грошових коштів, які перетворяться у інвестиції не вітчизняної економіки, а економік інших країн», — зазначив Юрій Лупенко.

На думку науковців Інституту аграрної економіки, запровадження ринкового обігу земель має відбуватися у два етапи.

Перший етап — запровадження купівлі-продажу земельних ділянок площею 100–200 га для однієї особи виключно для фізичних осіб, що проживають у сільській місцевості, мають відповідну освіту або досвід роботи в сільському господарстві.

«Невід’ємною складовою цього етапу має бути забезпечення доступу покупців до фінансових ресурсів – пільгові кредити на придбання земельних ділянок, розстрочення платежу тощо. Це дасть можливість сформувати конкурентоспроможні особисті селянські господарства та сімейні ферми. Передбачається, що перший етап триватиме 5–10 років», — поінформував Юрій Лупенко.

На другому етапі пропонується запровадити купівлю-продаж сільгоспземель площею до 500 га для фермерів – юридичних осіб та сільськогосподарських підприємств. На думку експерта, це сприятиме формуванню конкурентоспроможних агроформувань.

Також академік додав, що для завершення земельної реформи необхідно також розробити та прийняти цілу низку нормативно-правових актів. Серед них, зокрема, закони про обіг земель сільськогосподарського призначення, про державну інвентаризацію земель, про консолідацію земель, про іпотеку земель, про заставу права оренди земельної ділянки, про зонування земель та про економічне стимулювання раціонального використання земель сільськогосподарського призначення.

Виконано за допомогою Disqus