Мінагропрод напрацьовує нові механізми держпідтримки об’єднань аграріїв

17 лютого 2017 78 0
Мінагропрод вбачає в кооперації — один із найефективніших механізмів підтримки аграріїв та розвитку галузі
pixabay.comМінагропрод вбачає в кооперації — один із найефективніших механізмів підтримки аграріїв та розвитку галузі

Мінагропрод розглядає впровадження системи кооперації та надання коштів через участь у кооперативах, як один із найефективніших механізмів надання державної підтримки аграріям та розвитку галузі, пише «Урядовий Портал».

Про це повідомив міністр Тарас Кутовий на міжнародній конференції «Кооперація як один із інструментів створення агрорекреаційного кластеру – складової сільського розвитку».

«В рамках держпідтримки на 2017 р. ми зробили декілька революційних кроків. Маю на увазі 1% і збільшення прямої підтримки фактично у 20 разів. Сьогодні міністерство шукає нову формулу, інноваційну ідею, яка б могла бути ключовою наступного року. Сьогодні міністерству здається, що це може бути підтримка кооперативів. Хочеться вийти на ту модель, яка буде ефективною для усіх зацікавлених сторін — для фермерів, громадських асоціацій, сільських жителів, споживачів», — повідомив Тарас Кутовий.

Від міжнародних експертів був запропонований дуже цікавий досвід ЄС, Франції, Німеччини та Канади.

За словами заступник міністра Олени Ковальової, в Україні повністю не реалізований потенціал сільсьгоспкооперації.

«Кооперація – це ті можливості, які мають бути реалізовані: підвищення зайнятості у сільській місцевості, забезпечення попиту на продовольство, зростання доходів сільських родин, виведення продукції дрібних виробників на організований ринок та на експорт», – зазначила Олена Ковальова.

Також, додається, що у ході розмови було відзначено необхідність створення цілісної системи розвитку кооперативного руху – від освіти та навчання до зміни підходів у законодавстві та посиленні державної підтримки.

Виконано за допомогою Disqus