На ринку огірка бракує конкуренції

1 серпня 2015 109 0
На ринку огірка бракує конкуренції
Аrt-pen.ruНа ринку огірка бракує конкуренції

На ринку свіжого огірка в Україні склалася нестандартна ситуація: продукція продовжує дешевшати, незважаючи на те, що в господарствах урожай першої сівозміни з кожним днем ​​стає все меншим, повідомляє «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

Фермери сильно стурбовані ситуацією, що склалася, адже в останні 5-6 років до кінця липня ціни на огірок завжди підвищувалися на хвилі ажіотажного попиту на ринку, а також із боку переробних підприємств. Однак активність переробників в цьому сезоні виявилася нижче, ніж зазвичай, адже багатьом підприємствам довелося сильно урізати плани з виробництва консервованого огірка згідно з чинною в Росії забороною на постачання свіжих і перероблених овочів і фруктів з України.

Теоретично ситуацію могли б виправити експортери, які, наприклад, сьогодні активно постачають український томат у Росію через Крим. Однак у період завершення збирання врожаю першої сівозміни українські господарства не в змозі регулярно збирати експортні партії огірка. До того ж якість продукції в останніх вибірках досить низька, що також сильно знижує її експортні можливості.

У зв'язку з цим сьогодні українські фермери змушені працювати тільки з перекупниками, орієнтованими на свіжий ринок. При цьому оптові компанії, користуючись відсутністю конкуренції з боку переробників, намагаються знизити закупівельні ціни, посилаючись на низьку якість продукції та невисокі темпи роздрібних продажів. Так, сьогодні виробники декларують продаж огірка-зеленця по 4,5-6,0 грн/кг, але більшість угод укладається по 4-5 грн/кг.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою