Вирощування ріпаку не має негативних наслідків для грунту — Кухарчук

1 березня 2017 134 0
Вирощування ріпаку в Україні
kurkul.comВирощування ріпаку в Україні

Ріпак — це не ризикова культура, принаймні не більш ризикована за пшеницю, зазначив у інтерв’ю Latifundist.com експерт аграрного ринку Віктор Кухарчук. Крім того, він не вважає, що ріпак більше за інші культури виснажує грунт.

«Кожна культура виснажує грунт. Щось забирає, а щось залишає після себе. Ріпак — досить рання культура, яку збирають на початку червня. Таким чином залишається досить часу щоб підготувати грунт до посадки озимої пшениці. Це по-перше. По-друге, це елемент сівозміни: що ріпак, що соя, що соняшник, мають однакову кореневу систему. Тобто ріпак — один з найкращих попередників для озимої пшениці», — зазначив Віктор Кухарчук.

За його словами, особливих негативних наслідків після вирощування ріпак не має, тому зменшувати посів або вживати заходів щодо зменшення негативних наслідків після збору ріпаку не потрібно.

«Минулого року багато ріпаку вимерзло. Для того, щоб зменшити такий ризик, потрібно якомога менше вкладати коштів у насіння, добрива з осені. На мою думку, не обв’язково використовувати найдорожче насіння. Якщо бачимо, що можлива засуха, і ми не отримаємо гарантованих ранніх сходів, краще просто не сіяти його в цих регіонах. Друге — потрібно використовувати інші системи підготовки грунту», — запевняє Віктор Кухарчук.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою