Весняна сівба буде на 20-30% дорожчою за минулорічну — Марчук

6 березня 2017 103 0
Весняна сівба буде на 20-30% дорожчою за минулорічну — Марчук
vesrda.gov.ua

Весняно-польові роботи цьогоріч обійдуться аграріям у близько 100 млрд грн. Тобто, за попередніми підрахунками, на 20-30% дорожче, ніж 2016 р. Про це у своєму інтерв’ю «Голосу столиці» заявив політичний і громадський діяч, заступник голови Аграрної партії України Денис Марчук.

Подорожчання весняної посівної могло бути ще більшим, але на руку аграріям зіграла помірна зима із достатньою кількістю снігу та відсутністю сильних морозів. Відтак, у більшості областей озимі перебувають у хорошому стані і пересівання потребуватиме не більше 10% засіяних площ.

Основними чинниками, що зумовлюють збільшення вартості посівної є:

  • посилення фіскального впливу зі сторони держави
  • коливання валютного курсу
  • високі ціни на паливно-мастильні матеріали, насіння та добрива

Попри спроби Уряду фінансово підтримати аграріїв під час посівної, багато сільгоспвиробників не можуть власними коштами покрити кошторис посівної кампанії. Тому українські сільгоспвиробники змушені брати кредити.

«Не допомагає навіть істотне зменшення Національним банком облікової ставки, рівень якої протягом 2016 р. знизився з 22% до 14%. Саме цей індикатор багато в чому впливає на динаміку вартості кредитів, відсоткова ставка на які становить не менше 20-25% річних. Однак навіть під такі високі відсотки отримати кредит проблематично. На здешевлення кредитів для сільгоспвиробників в держбюджеті як і в минулі роки закладено всього 300 млн грн», — говорить Денис Марчук.

Виконано за допомогою Disqus