Мільйони дрібних господарств і сімейних ферм можуть стати альтернативою агрохолдингам

11 березня 2017 1159 0
Близько 12% селян-пайовиків ведуть власне господарство
Kurkul.comБлизько 12% селян-пайовиків ведуть власне господарство

В Україні є реальна перспектива створення кількох мільйонів дрібних фермерських господарств і сімейних ферм. Це можливо за умови використання для малого агробізнесу хоча б частини з 10 млн га наявних господарських земель, пише gazeta.dt.ua в статті «Одноосібники».

Експерти впевнені: українські дрібні господарства і сімейні ферми можуть стати альтернативою агрохолдингам і, якщо не досягти, то істотно наблизитися до європейської моделі ведення сільського господарства.

За попередніми оцінками, частка фермерів, які ведуть особисте селянське господарство, в Україні становить близько 12% від усіх власників земельних паїв. Нині в робочому стані всього близько 40 тис. фермерських господарств, що насправді критично мало для України. Навіть при тому, що малим сільгоспвиробникам доводиться працювати у вкрай складних умовах, використовуючи стару зношену сільгосптехніку, їхній внесок в агровиробництво є істотний і має тенденцію до зростання. Багато сільських господарів повільно, але впевнено просувається до створення фермерських господарств.

«Більшість одноосібників постійно при ділі — їхні родини зайняті не тільки під час сезонних робіт, а протягом усього року. Не тільки фермерські, а й більша частина інших домогосподарств, користуючись зрослими наділами землі, нарощують виробництво товарної продукції. Багато хто з них досяг і перевершив міжнародний критерій належності до фермерського стану. Тобто виробляють товарної продукції за рік не менше ніж на $1 тис.», — пише gazeta.dt.ua.

Аграрії переконані: діяльність держінститутів спрямована на підтримку агрохолдингів, а відтак малі господарства страждають від нестачі фінансування. Частину фермерських утворень, які відчувають дефіцит обігових коштів, поглинають агрохолдинги, інші господарства перетворюються їхні так звані «тіньові» філії. Така ситуація, на думку представників малого та середнього агробізнесу, має бути вирішена на загальнодержавному рівні.

Виконано за допомогою Disqus