В Україні закуплять 150 тис. доз вакцин проти заразного вузликового дерматиту ВРХ та ящуру

21 березня 2017 114 0
Володимир Лапа, голова Держпродспоживслужби
kurkul.comВолодимир Лапа, голова Держпродспоживслужби

У плані протиепізоотичних заходів на 2017 рік передбачені заходи із закупівлі 100 тис. доз вакцин проти заразного вузликового дерматиту великої рогатої худоби та 50 тис. доз вакцин проти ящуру.

Про це повідомили на офіційному сайті Держпродспоживслужби.

«Створення такого резерву дозволить нам оперативно діяти, якщо такі захворювання будуть зафіксовані в Україні», — наголосив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

За його словами, ризик занесення нодулярного дерматиту ВРХ на територію України існує, бо захворювання вже фіксують у безпосередній близькості до кордону — у Болгарії, Албанії, Македонії, Греції, Сербії, Чорногорії, Туреччині та Росії.

Наразі, за словами голови Держпродспоживслужби, питання застосування вакцини вивчають та створюють буферну зону на території України в областях, що межують із країнами, де вже реєструють захворювання.Як зазначив Володимир Лапа, враховуючи загрозу занесення заразного вузликового дерматиту ВРХ на територію України, Держпродспоживслужба ввела заборону на ввезення худоби та продукції з неї з неблагополучних країн. Також впроваджується система моніторингу цього захворювання, що базується на дослідженні сприйнятливих тварин у господарствах, приватному секторі, дикій природі.

Окрему роботу проводять над прийняттям Інструкції щодо профілактики та боротьби з нодулярним дерматитом великої рогатої худоби.

«Раніше в Україні це захворювання не фіксувалося, тому, відповідно, й Інструкції не було. Зараз проект Інструкції напрацьований і проходить процедуру походження в центральних органах виконавчої влади», — наголосив Володимир Лапа.

Виконано за допомогою Disqus