Аграрії Вінниччини у 2017 р. робитимуть ставку на кукурудзу

22 березня 2017 106 0
Аграрії планують компенсувати кукурудзою зерно, яке недоотримають з озимих
kurkul.comАграрії планують компенсувати кукурудзою зерно, яке недоотримають з озимих

Цьогоріч на Вінниччині скоротилися площі під озимими. З осені посіяли майже на 80 тис. га менше. Третина наявних посівів (100 тис. га) перебувають у слабкому і зрідженому стані після перезимівлі, повідомляє «Голос України».

«З осені аграрії недосіяли озимий клин через погоду. Не вистачало вологи у ґрунті саме в той період, коли треба було засівати поле. Окремі керівники господарств не стали ризикувати. Відтак, загальна площа озимих скоротилася на 77,7 тис. га у порівнянні з попереднім роком», — говорить в. о. директора департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації Валентина Кирилюк.

Окрім цього третина сходів (понад 100 тис. га), погано перезимували і нині перебувають у слабкому і зрідженому стані.

«Ще на 118 тис. га посіви оцінюють задовільно. І тільки на 89 тис. га (28,8 % від загальної площі) озимина порадувала, бо має гарні сходи, тобто розвиток рослин не викликає сумнівів, що на таких ділянках буде щедрий урожай», — розповідає Валентина Кирилюк.

За порадами агрономів, варто розширити клин ранніх ярих зернових та кукурудзи.

«Ярих зернових та зернобобових в області плануємо посіяти на 60 тис. га більше, ніж минулого року. Але головний акцент зробимо на кукурудзу. Її площі аграрії планують розширити на понад 40 тис. га. Це та культура, що забезпечує високі врожаї. Тобто можна компенсувати збіжжя, яке ми недоотримаємо з озимих. Так забезпечимо ту кількість зерна, що мали торік», — планує Валентина Кирилюк.

Виконано за допомогою Disqus