Українські хакери зламують ПЗ для американських фермерів у тракторах John Deere

22 березня 2017 1554 0
Фермери зламують трактори John Deere за допомогою української прошивки
deere.comФермери зламують трактори John Deere за допомогою української прошивки

Американські фермери борються за можливість самостійно лагодити і модернізувати обладнання, яке купили в компанії John Deere.

Компанія не дозволяє це робити за допомогою програмного забезпечення на тракторах, які вона продає, і вимагає звертатися виключно у авторизовані сервіси.

Про те, як фермери зламують трактори John Deere за допомогою української прошивки із закритих форумів в інтернеті, пише онлайн-видання AIN.UA.

«Коли в потрібну хвилину ми ламаємося, швидше за все, у нас немає часу чекати представника дилера, щоб той приїхав і усунув несправність. А майже все нове обладнання вимагає завантаження, щоб виправити поломку», — розповів Денні Клюте, фермер зі штату Небраска.

Ліцензійна угода, яку John Deere вимагав підписати в жовтні, забороняє майже будь-який ремонт та модифікацію фермерського обладнання. Вонa також не дає фермерам подавати в суд за «втрату врожаю, упущену вигоду, втрату репутації, втрату можливості використовувати обладнання, причиною якого стала робота або несправність програмного забезпечення.

Угода застосовується до будь-якого, хто повертає ключ у запалюванні трактора John Deere, де використовується вбудоване програмне забезпечення. Це означає, що тільки дилери та «авторизовані» виробником майстерні можуть працювати з новими тракторами.

«Замість того, щоб дочекатися ліцензованого техніка John Deere, фермери використовують зламану хакерами українську прошивку John Deere, яку вони купили на чорному ринку», — говорить один фермер із Небраски Кевін Кінні.

Таку прошивку поширювали на піратських форумах. Вхід туди був можливий лише за запрошеннями, за яке треба було заплатити $25. На самому форумі в безлічі тем американські фермери намагалися знайти спосіб «розблокувати» свої трактори. Як розповіли учасники форуму, більшість програмного забезпечення хакери зламують у Східній Європі (Україні і Польщі), а потім продають американським аграріям.

«Якщо фермер купив трактор, він повинен мати можливість робити з ним усе, що захоче. Ви хочете замінити трансмісію і відвозити трактор до незалежного механіка. Він може поставити нову трансмісію, але машина не зможе виїхати з майстерні. Deere бере $230, плюс $130 за годину, щоб приїхав технік, вставив коннектор в USB-порт і авторизував заміну частини», — описує ситуацію фермер з Небраски Кевін Кінні.

Виконано за допомогою Disqus