Європейська комісія заборонить шкідливі для бджіл інсектициди

27 березня 2017 168 0
Є велика кількість наукових даних про токсичність деяких інсектицидів
theguardian.comЄ велика кількість наукових даних про токсичність деяких інсектицидів

Під заборону можуть потрапити так звані неонікотиноїди, які входять до складу практично всіх найбільш застосовуваних засобів для боротьби з комахами-шкідниками, пише The Guardian.

Проект рішення Європейської комісії передбачає заборону найбільш розповсюджених інсектицидів у світі. Комісія хоче повністю заборонити засоби, що становлять «високі ризики для бджіл». Заборона може бути введена в дію вже найближчим часом, якщо ця пропозиція буде схвалена більшістю країн-членів ЄС.

Бджоли та інші запилювачі мають життєво важливе значення для багатьох продовольчих культур, але їхня ефективність знижується протягом останнього десятиліття через вимушену зміну середовища існування, хвороби і використання пестицидів. Інсектициди під назвою неонікотиноїди використовують уже більше 20 років, однак, як довели дослідження, завдають бджолам серйозної шкоди.

При цьому зазначається, що повна заборона також передбачає невикористання таких засобів для боротьби з комахами як на відкритому повітрі, так і в теплицях.

Зазначимо, неонікотиноїди — препарати на основі нікотину, одержувані шляхом настоювання тютюну і махорки, дуже токсичні для бджіл, викликають у них розлад кишечника і згодом загибель (так званий хімічний токсикоз). У Франції з 1999 року заборонені всі неонікотиноїди після року їх застосування. Починаючи з 2013 року в Євросоюзі заборонені три види неонікотиноїди, однак частина з них можуть використовуватися у виняткових або надзвичайних ситуаціях.

Виконано за допомогою Disqus