На Херсонщині відновили роботу каналу для зрошення земель

27 березня 2017 142 0
За 35 днів вода наповнить весь канал необхідною кількістю для функціонування зрошувальних систем області
khoda.gov.uaЗа 35 днів вода наповнить весь канал необхідною кількістю для функціонування зрошувальних систем області

Запуск води в штучний канал на Херсонщині, який має збільшити кількість зрошувальних земель, відбувся 22 березня, повідомила прес-служба Херсонської ОДА.

У жовтні минулого року Уряд виділив 15,6 млн грн для будівництва дамби на Північно-Кримському каналі у Каланчацькому районі. Березень 2017 року був призначений терміном запуску води в канал, але новою гідротехнічною спорудою. Приблизно за 35 днів вода наповнить весь канал загальною довжиною у 400,5 км необхідною кількістю задля функціонування зрошувальних систем області, які на 98% готові до експлуатації.

Північно-Кримський канал обслуговує шість управлінь водного господарства (Каховське, Каланчацьке, Цюрупинське, Скадовське, Приморське, Чаплинське) та майже дев'яносто фермерських господарств.

«Будівельні роботи на об’єкті поки що тривають, але капітальна гідротехнічна споруда нової дамби може здійснювати свою основну функцію з підтримки рівня води в каналі, необхідного для зрошення земель в Херсонській області», — пояснив в.о. заступника голови Херсонської ОДА Олександр Адамчик.

Голова ОДА Андрій Гордєєв сказав, що цей канал забезпечуватиме водою сільгоспвиробників лише Херсонської області.

«Як ми і планували, цього року на Херсонщині поливні площі складатимуть більш ніж 313 тис. га, що на 13,8 тис. га більше, ніж у 2016 році», — підтвердив Андрій Гордєєв.

Зазначимо, що у квітні 2014 року після анексії Криму була штучно створена блокада північно-кримського каналу. Пізніше виникла проблема повноцінної роботи каналу для забезпечення зрошення херсонських земель.

Андрій Гордєєв із моменту призначення на посаду неодноразово піднімав питання відновлення роботи цієї важливої для області гідротехнічної споруди, але у той же час із однозначним недопущенням дніпровської води на територію окупованого півострова.

Виконано за допомогою Disqus