Відкривати ринок землі потрібно поступово ― Бакуменко

4 квітня 2017 75 0
Олександр Бакуменко, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин
kurkul.comОлександр Бакуменко, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко розповів виданню «Голос України», що відкривати ринок землі потрібно поступово, у декілька етапів.

«На першому етапі можливе запровадження купівлі земель державою, територіальними громадами та громадянами України. Такий крок сприятиме формуванню конкурентоспроможного особистого селянського господарства та сімейних ферм. Це у свою чергу допоможе забезпеченню продовольчої безпеки, розв’язанню проблем сільської зайнятості. Площу земель, що набуватиметься у власність однією особою, доцільно обмежити в такий спосіб, щоб надати можливість сімейній фермі її самостійно обробляти», — розповів він.

За його словами, на першому етапі допомогти фермерам повинні доступні кредити, до впровадження яких теж слід підготуватись.

«На наступному етапі коло потенційних покупців можливо буде доповнити фермерськими господарствами, які нині в Україні зареєстровані як юридичні особи, та, за необхідності, збільшити площу земель, що може бути придбана. Із встановленням запобіжників, які не дозволять використовувати афільовані фермерські господарства як інструмент для накопичення земельного банку великими корпораціями», — додав Олександр Бакуменко.

Заступник голови комітету агрополітики Верховної Ради привів статистику ринку землі станом на 1 січня 2016 року: 31 млн га сільгоспугідь у приватній власності; 74,8% від їх загальної площі; 10,4 млн га частка державної власності; 17,4 тис. га (0,04%) — колективна власність; 45 тис. га аграрних формувань ринкового типу (з яких: 71% — фермерські господарства, 17% — господарські товариства, 8% — приватні підприємства, 1% — виробничі кооперативи, 3% — підприємства інших форм господарювання); 15,8 млн га або 57% — площа земель, переданих в оренду за договорами на початок 2016 року; 12,9 млрд грн, або 862 грн за 1 га — загальна сума виплат за оренду земельних паїв згідно з укладеними договорами.

Виконано за допомогою Disqus