Правила закладки молодого саду ― експерти

11 квітня 2017 352 0
Фруктовий сад
youtube.comФруктовий сад

Саме навесні час закладати молодий та оновлювати вже існуючий сад. Щоб у майбутньому сад радував господарів якісним та смачним врожаєм потрібно обрати якісні саджанці та правильно їх посадити. Про це розповіли доцент кафедри садівництва та овочівництва Національного аграрного університету Богдан Гулько та садівник з 20-ти річним стажем Олена Яцик, пише газета "Експрес".  

Найперше, що потрібно зробити ― це обрати якісні саджанці. Богдан Гулько не рекомендує купувати саджанці дерев на ринку, адже там можуть продати взагалі не те дерево, за яке Ви заплатите.

«Тому раджу витратити більше часу й купувати саджанці в спеціальних розсадниках. У деяких навіть гарантії видають», ― закликає фахівець.

Сам садженець теж повинен бути здоровим, адже з хворого дерева не буде гарного врожаю.

«Насамперд, треба звернути увагу на те, щоб на корені не було ніяких наростів, адже вони свідчать про хворобу ― вузлуватість коріння. А з хворого саджанця нічого не вийде. Часто продають саджанці з листям ― такі приживаються найгірше. Погано приживаються і часто гинуть деревця, коренева система яких довгий час була на вітрі, сонці, тобто пересушена», ―  застерігає експерт.

Важливо правильно висадити придбані саджанці.

«Корені рослин перед тим, як садити, треба замочити у воді на добу. Садивна ямка повинна бути діаметром 50 ― 60 см і глибиною 40 ― 50 см. Викопувати її треба у день, коли будете садити. На дно покладіть відро перегною (або 2 ― 4 кг) та 100 г нітроамофоски й перемішайте ці компоненти з ґрунтом. А от свіжі органічні добрива кидати в ямку не слід ― вони спричиняють опіки коріння», ― застерігає Богдан Гулько.  

Садівник Оксана Яцик рекомендує садити низькорослі дерева за схемою 3 на 3 м, високорослі ― 4,5 на 5 м, а горіх ― 5 на 5 м. Також вона зазначає, що варто садити окремо кісточкові та зерняткові види. Тобто груші біля груш, а яблуні біля яблунь.

Виконано за допомогою Disqus