Проти відкриття ринку землі виступають популісти — думка

21 квітня 2017 78 0
«16 років мораторій робить нас біднішими. І не дає йти вперед, коли все людство біжить. І ми відстаємо все більше», — зробив висновок експерт.
businessUA.com«16 років мораторій робить нас біднішими. І не дає йти вперед, коли все людство біжить. І ми відстаємо все більше», — зробив висновок експерт.

В Україні політики, які хочуть влади та своїм основним електоратом вважають людей із сільської місцевості, намагаються всіма способами утримати людей у селі. Саме через це вони є відвертими популістами й виступають проти відкриття ринку землі.

Так написав у колонці для «Економічної правди» інвестиційний банкір Сергій Фурса.

«Такі політики відверто заявляють, що хочуть зберегти статус-кво, не дати людям виїхати з села і здобути освіту. Зберегти устрій села, ось як вони це називають. Не дати людям відірватися від землі. Підтримуючи сучасне кріпацтво», — пише експерт.

Коли в Україні з'явиться вільний ринок землі, то 7 млн селян зможуть продати свою землю, переконаний Сергій Фурса.

«Причому продати землю за високою ціною через підвищення конкуренції. Частина з селян поїде, інші залишаться. Багато людей зможуть дозволити собі відправити в місто своїх дітей. Або жити як типовий рантьє. Це просто кошмарний сон популіста. Його виборці в такому випадку просто зникнуть», — прогнозує аналітик.

Як стверджує Сергій Фурса, у результаті відкриття ринку землі в Україні прийдуть інвестиції, що зробить багатшими всю країну і дозволить значно збільшити технологічність виробництва в сільському господарстві. Урожай зросте, а з ним зросте і експорт. Гривня отримає підтримку, а багато людей — роботу.

«Фактично популісти пропонують позбавити селян освіти і можливості побачити світ. Залишити їх кріпаками. Розвивати лише фермерські господарства, які неефективні. А значить, будуть ще і ще вимагати підтримки від держави. Держава — це ми з вами, платники податків», — пояснює Сергій Фурса.

Банкір упевнений: замість того, щоб у перспективі отримати ще тисячі нових платників податків, які будуть зайняті в ефективних галузях, Україна отримає дотаційну галузь і натовп «нахлібників». Зате популісти отримають їхні голоси.

«16 років мораторій робить нас біднішими. І не дає йти вперед, коли все людство біжить. І ми відстаємо все більше і більше», — зробив висновок експерт.

Виконано за допомогою Disqus