Експерт розповів, якими мають бути саджанці смородини

26 квітня 2017 197 0
Розмір ягоди ― не найважливіша умова для промислового виробництва
kurkul.comРозмір ягоди ― не найважливіша умова для промислового виробництва

В України поступово відновлюється ринок саджанців смородини. Сьогодні високу зацікавленість саджанцями проявляє Сумщина. Цей регіон активізувався з другої половини 2016 р. Про вимоги до саджанців розповів керівник напряму ягідництва в «Агроспецгосп» Юрій Качунь, пише propozitsiya.com.

За його словами, для промислових об’ємів великий розмір ягоди ― не найперша умова. Перш за все, мають бути сорти придатні для механічного збору: з еластичними пагонами, одночасним дозріванням всіх ягід, піднятою формою куща щоб полегшити збір та догляд за ділянкою.

«Переконаний, що у будь-якого сорту, який отримує оптимальну кількість вологи, живлення і належного догляду, за сприятливих погодних умов ягода не може бути дрібною », ― додав Юрій Качунь.

Він наголошує, що якісний саджанець повинен мати гароно розвинену кореневу систему, але не дуже велику за розмірами.

«Так, для себе ми викопуємо саджанці з компактною системою, тому що занадто велика створює певні труднощі під час посадки і потребує великих ям», ― пояснив експерт.

Завеликі корені важко розмістити в посадочній ямі, швидше за все, вони розмістяться в неприродньому для рослини положенні. Тому їх краще укоротити. Проте, покупці часто прагнуть придбати саджанці з якомога більшим корінням.Юрій Качунь розповів, що всі роботи першого року проводяться вручну ― від нарізки живця для вирощування посадкового матеріалу до посадки самих саджанців. Садіння вручну дозволяє сформувати посадкову яму під розмір кореневої системи саджанця.

У перший рік закладки будь-якого ягідника важливо створити умови для належного розвитку кореневої системи. Саджанець обрізається після посадки, що є важливим як для розвитку кореневої системи, так і для формування куща. Для правильного розвитку насаджень проводиться ручне розпушування в ряду в перший рік посадки від п’яти до семи разів незалежно від наявності бур’янів. Глибина обробки ― не більше 5 см. В наступні роки всі операції механізуються, включаючи обрізку кущів і збір ягід.

Виконано за допомогою Disqus