Японські вчені створили ГМ-помідори без насіння

1 травня 2017 293 0
Японські вчені створили ГМ-помідори без насіння
fakty.ictv.ua

Учені з японського Університету Токусіма навчились вирощувати плоди без насіння та отримали перші партенокарпічні (безнасіннєві) помідори, які не потребують запилення, пише Depo.ua із посиланням на статтю на сайті Nature.

Для цього у ген SlIAA9 піддослідних рослин вчені ввели цільову мутацію. Завдяки цьому у них збільшилась кількість ауксинів — гормонів, які стимулюють ріст плодів без формування насіння. Крім відсутності ядер та порізаної форми листя, нові ГМ-рослини нічим не відрізняються від звичайних.

Теоретично партенокарпічні рослини, констатують японські дослідники, знизять потребу у комахах-запилювачах. Така флора буде розмножуватися живцюванням. Це простий спосіб вирощування рослин на основі регенерації різних частин у сприятливих умовах.

Автори зазначають, що система CRISPR/Cas9 наразі найбільш проста, швидка та має високу чіткість модифікації цільового гену. Такого висновку вони дійшли на основі попередніх спроб вирощувати безнасіннєві помідори за допомогою ГМ-способів. Такі методи були занадто витратними за ресурсами і часом.

Виконано за допомогою Disqus