Визначено ТОП-10 способів, як аграріям захистити себе від шахраїв

3 травня 2017 269 0
Аграріям треба захищати себе від шахраїв
elevatorist.comАграріям треба захищати себе від шахраїв

Аграрний сектор був привабливим для шахраїв і раніше, але зараз, коли в країні економічна криза, кількість різних незаконних дій зросла, пише AgriGeek.

Фахівці аграрного ринку визначили ТОП-10 ефективних методів боротьби з шахрайством:

Правильна організація системи протидії шахрайству

Основне завдання власників і керівників аграрного бізнесу полягає саме в розвитку системи, елементи якої допоможуть захистити від крадіжки і знизити ризики виникнення обманних дій.

Для цього потрібно побудувати роботу таким чином, щоб усі гілки керівництва були підзвітними і контролювалися. Бізнес-процеси повинні бути регламентовані, а персонал правильно підібраний та навчений.

Часто аграрні компанії навіть не ведуть боротьбу з шахрайством, вони просто закладають можливі втрати від крадіжок у вартість продукції. Такий підхід стосується малих підприємств, які не хвилюються за свій імідж, а от середнім і великим подібне вирішення проблеми не підходить.

Багато фермерів, зіткнувшись з крадіжками, наймають начальника служби безпеки з досвідом роботи в правоохоронних органах. Він відразу ж приступає до роботи, намагаючись знайти злодіїв. Але це принципова помилка в побудові схеми боротьби з шахрайством. Необхідно не вирішувати проблеми, які вже сталися, а впроваджувати заходи щодо попередження їх в майбутньому.

Створення служби внутрішнього аудиту

Важливо, щоб у співробітників було розуміння, що дотримання всіх процедур контролюється. Це завдання допоможе вирішити створення служби внутрішнього аудиту.

Основне завдання такої служби — перевірка та контроль за виконанням всіх процедур, але аудитори повинні не тільки дивитися, а й виявляти слабкі місця і пропонувати заходи для покращенню системи.

Крім цього, у них є ще одна важлива функція — контроль служби безпеки. Аудитори підпорядковуються безпосередньо власнику, що дозволяє їм надавати об'єктивну інформацію щодо стану справ в компанії.

Наймати сторонні організації для аудиту і охорони

Часто більш ефективно скористатися послугами зовнішніх організацій із аудиту та охорони. Це дозволяє отримати об'єктивну інформацію щодо стану полів та врожаю, а також незалежну оцінку діяльності господарства, виявляючи всі помилки і посадові зловживання.

Впровадження сучасних систем контролю переміщення і використання насіння

Перші махінації в сільському господарстві зустрічаються вже на етапі передсезонної підготовки: можуть підміняти високоякісне насіння на шляху від виробника до господарства. Або ж при посіві може бути списано більше посівного матеріалу, ніж фактично використовувалося.

Успішним вирішенням цієї проблеми може стати впровадження маркерів, коли насіння покривають спеціальним лаком. Також можна обладнати сошники сенсорами, які зчитують імпульси при проходженні посівного матеріалу. При цьому підраховується загальна кількість зерен, так і окремо мічених.

Це дозволяє проконтролювати посівний матеріал на рахунок підміни. Крім цього, всі сівалки оснащені GPS-трекерами і контролюються швидкісні режими.

Дрони для контролю стану полів

Усі превентивні заходи при передсезонної підготовки та виборі зерна можуть бути перекреслені порушенням технології посіву. Одним із варіантів рішенн цієї проблеми буде використання дронів для контролю технології посіву. Безпілотники дозволяють виявити пересіви, порушення швидкісних режимів при посіві, а також несанкціоноване проникнення на поля сторонніх осіб.

GPS-трекери і RFID-картки — ефективне рішення для запобігання крадіжок врожаю

Є багато способів вкрасти урожай, але проблему легко вирішити оснащенням техніки GPS-трекерами і RFID-картами. Впровадження такої системи дозволяє здійснювати вивантаження врожаю з комбайнів на автомобілі лише за певним RFID-карток, проводити автоматичну перевірку наявності автомобіля при вивантаженні врожаю з комбайна, автоматично контролювати зупинки автотранспорту при перевезенні врожаю з полів на елеватори. На перший погляд, це недешеве рішення, але воно окупається в перший же рік.

Контроль кількості і якості рідких добрив

Багато махінацій пов'язано з рідкими добривами, особливо з карбамідно-аміачної суміші. Відмінний спосіб уникнути неякісного продукту — навідатися на виробництво і взяти проби в реакторі, проміжної ємності і в пункті видачі добрива. Уникнути розведеної суміші можна, перевіривши її щільність ареометром, але найбільш ефективним способом контролю є арбітражні проби. Суть методу полягає в тому, що виробник добрива видає пробу в спеціально упакованій пляшці. В точці зливу відбирається проба та звіряється з арбітражно.

Ще одна важлива рекомендація — потрібно звертатися тільки до перевірених виробників, дистриб’юторів, перевізників.

Мотивація персоналу

Необхідно зацікавити персонал в якісному виконанні своїх зобов'язань. Наприклад, великі аграрні холдинги запустили систему, при якій ставка механізаторів становить лише 20% їхнього заробітку. Решта 80% — надбавки та премії за сходи і врожайність. Це ефективне рішення, адже фахівці зацікавлені в дотриманні технологій виробництва, тому що це впливає на їхній заробіток.

Мінімізація ризиків під час торгівлі сільськогосподарською продукцією

Широкого розповсюдження набуло шахрайство з інвойсами. Зламується пошта продавця або створюється електронний ящик зі схожою назвою і покупцеві надсилається підроблений інвойс, який практично не відрізняється від оригіналу. В такому випадку, необхідно зв'язатися з продавцем і уточнити причину зміни реквізитів, в більшості випадків виявиться, що має місце втручання аферистів.

Превентивні заходи протидії рейдерству

Незворотність скасування мораторію підштовхує не дуже добросовісних бізнесменів до зміцнення земельного банку. Для цієї мети можуть бути використані корпоративні махінації з державним реєстром і підкуп чиновників. Загроза рейдерського захоплення зростає, особливо, якщо власник не подбав про безпеку свого земельного фонду. В першу чергу необхідно підтримувати порядок з документообігом, викуповувати майнові права і проводити активні PR-кампанії на місцях. Також потрібно співпрацювати з приватними нотаріусами. Вони оперативно приймають рішення, з ними можна вести дистанційний документообіг, а конкуренти не здатні впливати на процес. Ці заходи не 100% захист від рейдерів, але істотно підвищать безпеку компанії.

Виконано за допомогою Disqus