Фінансування транзакцій із с/г землею має хороший потенціал — банкіри

3 травня 2017 110 0
Кредитування розглядається як суттєве джерело внутрішніх інвестицій
pixabay.comКредитування розглядається як суттєве джерело внутрішніх інвестицій

Банки вбачають потенціал у фінансуванні транзакцій з аграрною землею в Україні. Але поки що основною проблемою для них є низька ліквідність ділянок, недостатній рівень захисту прав кредиторів та можливості стягувати предмет застави у випадках неплатежів.

Про це написав у блозі «Економічної правди» директор проекту «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні» Денис Нізалов.

Перспективу кредитування агробізнесу під заставу землі називають одним з найважливіших наслідків скасування мораторію на купівлю-продаж сільськогосподарських земель.

«Банки не зацікавлені брати в заставу окремі паї, поодинці вони неліквідні. Цікавим об'єктом банкіри називають масиви площею понад 100 га. З огляду на це, як застава їм цікаві землі державної та комунальної власності, а також власні консолідовані землі агропідприємств», — розповідають фахівці.

Банки не планують кредитувати малих фермерів через непрозорість їх бізнес-моделі. Обережно банки ставитимуться і до фінансування купівлі землі для здавання її в оренду, наприклад, якщо пайовики будуть докуповувати паї.

Водночас банкіри визнають, що для агросектору, де виробництво орієнтоване на експорт, можливе кредитування у валюті.

Деякі банки вже практикують змішані кредити «гривня-валюта». Вирішальні умови для ухвалення рішення про такий кредит — фінансове становище позичальника та наявність експортних контрактів.

Головна перепона для використання землі як застави — дорожнеча такої позики. По-перше, через високу вартість оформлення відповідних прав. По-друге, через надто високі кредитні ризики.

На думку експертів, наявність ринку землі зумовить прозорість ціноутворення та підвищення ліквідності землі. Розвиток інфраструктури забезпечить прозорість ринку, зменшить ризики, вартість транзакцій та час їх проведення.

Виконано за допомогою Disqus