В Україні почало відроджуватися маківництво — експерт

4 травня 2017 242 0
Галузь маківництва почала відроджуватись у 2014 р.
vgorode.uaГалузь маківництва почала відроджуватись у 2014 р.

Раніше (2004 — 2006 рр.) в Україні маком засівали близько 17 тис. га, у 2010 — 2011 рр. в Україні сіяли лише 250 га маку. Відроджуватися галузь почала лише у 2014 р., коли мак почали сіяти на площі 5 — 6 тис. га. Про це розповідає генеральний директор Науково-дослідного виробничого аграрного підприємства «Мак України» НААНУ Юрій Грей в інтерв’ю газеті Експрес.

Цього року під мак відвели 2,5 тис. га. Проте мінімальна потреба макового зерна в Україні становить 3 — 4 тис. т. Щоб забезпечити українців необхідною кількістю маку власного виробництва, необхідно засіяти цією культурою 10 тис. га.

Експерт повідомив, що зі змінами у ліцензійних умовах щодо вирощування маку його вирощування стало значно прибутковішим, ніж було раніше.

«Оскільки торік прийняті нові ліцензійні умови щодо вирощування маку, то не вимагається, аби поля з цією культурою охороняла саме державна служба охорони. Це прописано у Постанові Кабміну від 6 квітня 2016 року №282. У такий спосіб собівартість вирощування маку знизилася. Адже за охорону полів доводиться платити менше в середньому на 60 грн за годину. Це шалена економія. Тепер собівартість вирощування маку на одному гектарі становить 15 — 17 тис.грн. Середня врожайність цієї культури — майже 10 центнерів з гектара. А кілограм макового зерна коштує щонайменше 50 гривень. Тож виходить 50 000 гривень на гектарі. Хіба не вигідно його сіяти?», — запитується Юрій Грей.

Для вирощування мати необхідно мати ліцензію та отримати квоту.

«Для цього до 1 грудня слід подати необхідні документи у Держслужбу з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Крім цього, необхідний дозвіл правоохоронців. Отримати ліцензію не так уже й складно. А от вирощування будь-якої кількості маку на приватних ділянках без дозволу карається згідно із статтею 310 Кримінального кодексу України. За незаконний посів маку накладають штраф у розмірі до 850 гривень, арештують на строк до півроку або обмежують волю на строк до трьох років», — застерігає експерт.

За словами експерта, найоптимальніші умови для вирощування маку у Чернігівській, Черкаській, Київській, Вінницькій та Хмельницькій областях, де гарний чорнозем. Проте при дотриманні технології вирощування мак можна сіяти у будь-якій області України.

«Деякі агрофірми лише зараз почали висівати мак. Гадаю, що це дещо запізно й відіб’ється на врожайності, яка знизиться на 20 — 30%. Сіють мак на глибині 1,5 — 2 см тоді, коли грунт ще достатньо вологий після зими», — розповідає Юрій Грей.

Оскільки українські виробники не забезпечують внутрішній ринок маком​, то його до України завозять із Чехії, Іспаніï, Польщі та Угорщини.

«Та біда в тому, що мак у нас вважається технічною культурою і ввізне мито на нього дешеве. Тому й завозять нам мак, у якому вміст важких металів — цинку, магнію, калію, свинцю — перевищений у чотири рази, що підтверджено лабораторними дослідженнями! І той мак, який не можуть продати іншим європейським країнам через невідповідність до вимог якості, везуть в Україну», — непокоїться фахівець.

Виконано за допомогою Disqus