У кормовому раціоні для ВРХ сою можна замінити люцерною — думка

5 травня 2017 458 0
Експерти радять шукати економічно вигідні компоненти кормів для тварин
Kurkul.comЕксперти радять шукати економічно вигідні компоненти кормів для тварин

Соя — найбільше джерело протеїну для тварин. Але аграрії можуть знайти ресурс протеїну, який би був ще й економічно вигідним для їх господарства, адже в першу чергу тваринництво має приносити власнику прибуток. Про це Kurkul.com розповів професор Болонського університету Матіа Фустіні.

Читати по темі: Соєвий шрот: від виготовлення до споживання

Соєвий шрот — популярний компонент комбікорму для тварин. Але не варто забувати, що технологія переробки соєвих бобів на шрот передбачає використання гексану (дорогий високоочищений бензин, яким змочують зерна сої після плющення), який навіть після теплової обробки залишається у складі шроту у кількості 0,2%. До того ж комбікорми на основі сої будуть коштувати не дешево.

«Говорячи про методи переробки соєвих бобів на корми, потрібно розділяти ВРХ і свиней. Адже у добовому раціоні ВРХ основну частку складають соковиті корми (силос, сінаж) — близько 30-35 кг на корову вагою в 500 кг. Окрім цього корова споживає до 12 кг грубих кормів і лише 3-4 кг концентрованих (зерно, шроти). До того ж організм корів та їхній шлунок влаштований так, що початковим відділом чотирикамерного шлунку є рубець. Мікрофлора рубця — це бактерії, відтак жир, який потрапляє у шлунок разом з кормами, може знизити активність бактерій рубця. Тому для ВРХ потрібно шукати інший вид комбікорму або ж подумати над різними варіантами переробки соєвих бобів та обрати оптимальний з них», — розповідає професор.

Як альтернативу сої у годівлі ВРХ Матіа Фустіні пропонує використовувати люцерну.

«Якщо вона правильно зібрана та подрібнена, то у люцерни вміст протеїну значно вищий, ніж у сої. Якщо ви вже маєте сформований раціон, наприклад, для корови в лактації, можна додати туди сою і доповнити всі поживні елементи у складі корму. Потрібно починати з фуража, а вже потім підбирати туди інші компоненти, яких не вистачає», — зазначає Матіа Фустіні.

Якщо ж говорити про свиней — соя є фундаментальним компонентом у їх раціоні, впевнений професор.

Виконано за допомогою Disqus