Польща. Фермери не можуть отримати компенсацію втрат від АЧС

9 травня 2017 54 0
Польські свинарі не можуть отримати компенсацію майже протягом року
Kurkul.comПольські свинарі не можуть отримати компенсацію майже протягом року

Компансацію втрат від АЧС для польських фермерів відкладено на більш пізній термін, повідомляє agroperspectiva.com.

Замість рішення про виплату компенсацій за низькі ціни на проданих свиней фермери з районів, що постраждали від АЧС, отримують з Агентства сільськогосподарського ринку повідомлення про перенесення термінів розгляду заявок.

Фермери чекають виплати компенсацій за втрати, понесені через АЧС з липня 2016 року, коли в рамках так званого пакету Хогана була виділена допомога деяким ринкам, в тому числі Польщі, близько 4 млн євро на допомогу у зв'язку з АЧС. У квітні цього року були оголошені правила другої системи допомоги — доплат за забій 50 тис. тварин в розмірі близько 1,66 млн євро (половина грошей повинна надійти з державного бюджету). Виробники зможуть скористатися тільки однією системою підтримки за одних і тих же свиней.

За даними Агентства сільськогосподарського ринку місячної давності, заявки на субсидії на закупівлю м'ясної худоби, племінного матеріалу, а також на компенсацію витрат, пов'язаних з епідемією АЧС, подали понад 700 фермерів. У свою чергу, про компенсації низьких цін на свиней у зв'язку з африканською чумою свиней заявив 1021 фермер.

Раніше Міністерство сільського господарства і розвитку села запевняло, що кошти будуть виплачуватися без затримок, не пізніш як через 21 день з моменту винесення рішення про виділення допомоги і пізніше 30 вересня 2017 р.

Здавалося, що момент виплати грошей, нарешті, приблизився. Однак фермери, які подали заявки, отримали повідомлення, що заяви неможливо задовольнити в передбачені в Адміністративно-процесуальним кодексом терміни через його комплексний характер і необхідності проведення поглибленого аналізу справи. Фермери не вважають цю затримку виправданою і вважають її очевидним порушенням закону.

«Замість рішень про виплату компенсацій ми отримуємо повідомлення про перенесення термінів розгляду заявок. На чому заснована складність питання, що не дозволяє Агентству сільськогосподарського ринку винести рішення? Фактично нам дали зрозуміти, що терміни можуть бути будь-якими», — обурюється польський свинар.

Виконано за допомогою Disqus