На Тернопільщині створили кооператив «Старий млин»

10 травня 2017 143 0
На Тернопільщині створили кооператив «Старий млин»
pixabay.com

У с. Ценів Козівського району Тернопільської області новостворений обслуговуючий кооператив «Старий млин» відремонтував і запустив млин.

Це відбулося за сприяння проекту Європейського Союзу/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», повідомили у Тернопільській ОДА.

Відтепер мешканці села зможуть якісно переробляти зерно та пшеницю у новоствореному обслуговуючому кооперативі «Старий млин», який вже встиг об’єднати близько 150 місцевих жителів.

«Млин не працював впродовж декількох років, проте нещодавно його відремонтували й закупили нове обладнання. Відтак з‘явилося ще й близько десятка нових робочих місць. Варто зазначити, до створеного кооперативу вже хочуть долучитися й мешканці сусідніх сіл», — ідеться в повідомленні.

На перший етап створення виділили $40 тис. за ці гроші у кооперативі придбали нове обладнання та відремонтували приміщення.

«На другому етапі буде виділено $10 тис. Від громади на спів фінансування нам буде потрібно 68 тис. грн. На третьому етапі — ще $5 тис.», — уточнив сільський голова Ценева Богдан Вергун.

За словами голови кооперативу Василя Михайлишина, загальний бюджет проекту склав 852 тис. грн, з яких 677 тис. виділили ЄС/ПРООН, частину коштів зібрали самостійно разом із благодійниками — 145 тис, ще 30 тис. на реалізацію проекту виділила місцева і районна влада.

Окрім зернових культур, млин може переробляти ще й корми для тварин, що у подальшому сприятиме розвитку свинарства, зазначив директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Віталій Луй.

Загалом на Тернопільщині функціонують вже понад 50 сільськогосподарських кооперативів.

Виконано за допомогою Disqus