Патогенні гельмінти вражають українські овочі

10 травня 2017 601 0
Ось так виглядає рослина «вертун, або танцюрист гопака» на часнику
facebook.comОсь так виглядає рослина «вертун, або танцюрист гопака» на часнику

Проблема нематод — патогенних гельмінтів на овочевих та інших рослинах — так і залишається надзвичайно актуальною в Україні, пише на своїй сторінці у Facebook доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри овочівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України Зеновій Сич.

Завдяки глобалізації торгівлею живими рослинами, або їхніми частинами (свіжі овочі, зрізані квіти) деякі нематоди є карантинними, але вони продовжують завойовувати світ.

«На овочевих рослинах їх досить багато і серед них виділяються — Стеблова нематода (Ditylenchus dipsaci), картопляний дитиленх (Ditylenchus destructor), Цибулева стеблова нематода (Ditylenchus dipsaci), Проникаючий пратиленх (Pratylenchus penetrans), Спіральні нематоди (Hoplolaimidae), Галові нематоди (Meloidogyne), Гетеродери (Heterodera) та багато інших», — пише експерт.

Наразі на часнику аграрії спостерігають багато хворих рослин — так званих «вертунів, або танцюристів гопака».

Вертуни на часнику

Вертуни на часнику

Щоб уникнути таких «вертунів», експерт радить не купувати випадковий несертифікований садивний матеріал у будь-кого, дотримуватися сівозміни і, у випадку виявлення подібних рослин, терміново викопувати їх і спалювати. Не варто кидати їх у компостні купи або залишати на обочині.

«Якщо Вам і довелося купити випадковий матеріал, то спочатку посадіть його на окремій ділянці для перевірки. На людину ці гельмінти не переходять, але знижують урожайність, товарний вигляд, а також з таким урожаєм виникають проблеми під час зберігання», — застерігає професор.

Виконано за допомогою Disqus