В Україні дефіцит на кваліфікованих працівників теплиць — думка (ОПИТУВАННЯ)

10 травня 2017 88 0
Для роботи в сучасних теплицях потрібні кваліфіковані кадри
kurkul.comДля роботи в сучасних теплицях потрібні кваліфіковані кадри

В Україні важко знайти фахових працівників для роботи в теплицях, стверджує директор тепличного комплексу Galicia Greenery, що знаходиться на Львівщині, Сергій Ленчук.

Компанія Galicia Greenery створена завдяки іноземним інвестиціям, вирощує овочі методом сухої гідропоніки. За словами її директора Сергія Ленчука, це виробництво високотехнологічне і потребує кваліфікованих кадрів, проте, як виявилося, в українських освітніх закладах їх не готують.

«В Україні відсутня фахова підготовка працівників сучасних теплиць. Працівників, які знають технології, розуміють, як вирощувати овочі в тепличних господарствах. Тому ми відправляли своїх працівників на стажування в Нідерланди. Крім того, ми хочемо проводити на нашій базі навчання студентів Львівського аграрного університету, ділитися нашим досвідом», — сказав Сергій Ленчук, презентуючи компанію на агрофорумі у Львові, та розповідаючи про проблеми, з якими вона зіштовхнулася на старті створення.

Також він зауважив, що розвитку аграрного сектору в Україні заважає забюрократизованість процесів. Зокрема, інвесторам понад рік довелось чекати на виділення земельної ділянки.

«Зараз світ дуже динамічний. Інвестори не можуть собі дозволити витрачати багато часу на очікування, а потім на проходження всіх процедур. Держава повинна створити умови для бізнесу, який хоче працювати офіційно і прозоро», — наголошує Сергій Ленчук.

Із позитивних змін у роботі аграрного бізнесу Сергій Ленчук відзначив те, що вирішились проблеми із відшкодуванням ПДВ.

«З кінця минулого року це відбувається швидко, легко, зрозуміло і прозоро. Ми можемо планувати свої фінанси і розвиток», — переконує власник тепличного бізнесу.

Людмила Лутицька, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus