З початку року від сказу вакцинували понад 1 млн тварин

15 травня 2017 46 0
З початку року в Україні вакциновано 1,03 млн тварин
med.mamindom.uaЗ початку року в Україні вакциновано 1,03 млн тварин

Зпочатку 2017 року в Україні проведено 1,03 млн щеплень тварин проти сказу. Про це в ході колегії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів повідомив директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби Борис Кобаль, йдеться на сайті Держпродспоживслужби.

Він зазначив, що для успішного подолання захворювання тварин на сказ має проводиться обов’язкова парентеральна вакцинація сільськогосподарських та домашніх тварин: імунізація всього поголів’я собак на всій території держави, у зонах стійкого неблагополуччя — щеплення котів та вакцинація сільськогосподарських тварин при спалахах захворювання та в загрозливих зонах щодо сказу перед вигоном на випас.

«Сьогодні ми зазначаємо, що для успішного подолання захворювання тварин на сказ у першу чергу має значення парентеранальна вакцинація сільськогосподарських та домашніх тварин», — наголосив Борис Кобаль.

Також Борис Кобаль повідомив, що з початку 2017 року було зареєстровано 297 неблагополучних пунктів щодо сказу. Оздоровлено 368 неблагополучних пунктів, а станом на 1 квітня 2017 р.залишилося 309 неблагополучних пунктів.

Усі вищезазначені заходи проводяться в умовах дефіциту фінансування, повідомив директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії.

«У 2017 році потреба державної служби ветеринарної медицини в засобах захисту тварин, необхідних для здійснення обов’язкових заходів, складає 361,6 млн грн, а державним бюджетом доведений об’єм фінансування 106,4 млн грн, тобто, 29,4% від потреби», — повідомив Борис Кобаль.

За його словами, в умовах обмеженого фінансування унеможливлюється виконання обов’язкових програм контролю за особливо небезпечними інфекційними захворюваннями тварин, в тому числі спільними для людей та тварин, включаючи сказ. Це може призвести до підвищення ризику поширення даних хвороб та погіршення епізоотичного стану держави.

Виконано за допомогою Disqus