У сфері АПК найбільше травм отримують водії (ОПИТУВАННЯ)

16 травня 2017 43 0
Під час весняних і літніх робіт зазвичай збільшується кількість нещасних випадків у сфері АПК
kurkul.comПід час весняних і літніх робіт зазвичай збільшується кількість нещасних випадків у сфері АПК

У 2016 р. найбільше травм отримали працівники професій, пов'язаних з використанням транспортних засобів. Передову позицію серед цих травм займає агропромисловий комплекс, коли в період польових робіт працівникам неналежним чином проводяться інструктажі безпеки, повідомляють у Державній служби з питань праці.

Керівник Державної служби з питань праці Роман Чернега підкреслив, що під час весняно-польових та згодом активних зернозбиральних робіт зазвичай збільшується кількість нещасних випадків у сфері АПК, у тому числі дорожньо-транспортних пригод.

Фахівці Державної служби з питань праці рекомендують аграріям дотримуватися правил безпеки з метою уникнення травмувань.

Із метою попередження виникнення нещасних випадків у агропромисловому виробництві під час проведення весняно-польових та зернозбиральних робіт, до виконання яких залучається велика кількість сезонних працівників, звертаємо увагу керівників сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, а також підприємств, що здійснюють діяльність із зберігання та переробки зерна на необхідність приділяти особливу увагу наступним питанням:

  • проведення навчання та перевірки знань з охорони праці працівників, що виконують роботи підвищеної небезпеки;

  • проведення передрейсових медичних оглядів механізаторів та водіїв;

  • забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту;

  • дотримання вимог безпеки під час використання мінеральних добрив, пестицидів та агрохімікатів;

  • забезпечення експлуатації виключно тих тракторів, які обладнанні електростартерним запуском двигуна з кабіни;

  • недопущення експлуатації сільськогосподарської техніки без захисних огороджень небезпечних зон, а також без попереджувальних знаків та застережних написів про застосування індивідуальних засобів захисту на посівних машинах та машинах для обробітку ґрунту;

  • дотримання вимог безпеки під час виконання робіт у зоні ліній електропередач;

  • дотримання працівниками вимог Правил дорожнього руху під час руху техніки дорогами загального користування, а також під час виконання робіт у полі.

Також у зв’язку з активізацією ремонтних та будівельно-монтажних робіт підвищується небезпека враження електричним струмом через неприпустиме провисання повітряних ліній електропередач або виконання робіт в охоронних зонах електричних мереж з порушенням вимог Правил охорони електричних мереж. Щороку з цієї причини гинуть люди, які не мали жодного відношення до цих мереж (водії, комбайнери, трактористи та інші).

Виконано за допомогою Disqus