На Запоріжжі податківці «вивели з тіні» майже 2 тис. сільгоспвиробників

19 травня 2017 414 0
Додатково задекларований прибуток становить близько 50 млн грн
pixabay.comДодатково задекларований прибуток становить близько 50 млн грн

Після запровадження заходу «Врожай» у Запорізькій області було виявлено додаткових декларантів та додаткові збори у бюджет — на 1,7 тис. декларацій більше, ніж за попередній період, повідомили на сайті Запорізької ОДА.

Одним із джерел доходів підприємці вказали вирощування та реалізацію сільгосппродукції. А загальна кількість декларацій, поданих так званими «одноосібниками» у 2017 р., — більше 34 тис. Додатково задекларований прибуток становить близько 50 млн грн. Загальні цифри досягають більше 200 млн грн, хоча рік тому — до роботи моніторингових груп — сума становила близько 150 млн грн.

За результатами кампанії «Врожай-2016» місцеві податківці повідомили, із задекларованих коштів було отримано додатковий податок доходів фізичних осіб —9 млн грн.

Крім цього, суттєві зміни відбулися і в середніх цифрах на одного «одноосібника». Якщо минулого року сільгоспвиробники вказували в деклараціях суму 4 тис. грн, то тепер середня цифра становить 6,2 тис. грн.

« У 2016 р. районні комісії зафіксували випадки обробки земель, які в документах були визначені як сіножаті та пасовища. Протизаконна обробка цієї землі та вирощування врожаю, без сплати податків, тривала роками. Тож ми маємо зробити все, аби кошти за користування землею отримували місцеві громади. Наскільки мені відомо, вже існують звіти щодо декларацій фізичних осіб. Тож нині запоріжці мають дізнатися про результати роботи, проведеної всіма учасниками заходу «Врожай-2017», — підкреслив голова Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Також за словами заступника директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Андрія Полякова, нині в усіх районах регіону створено місцеві робочі групи. Проте із 20 груп тільки 10 забезпечені матеріально-технічними засобами для відповідної роботи. Також до моніторингу земель приєднуються й об'єднані територіальні громади. Наприклад, у Запорізькому районі дві ОТГ виявили бажання власними силами провести моніторинг. Загалом у 2017 р. робочі групи діятимуть за алгоритмом, напрацьованим минулого року.

Крім того, було прийнято рішення про затвердження етапів та плану проведення заходу «Врожай-2017» та форми моніторингу.

Департамент АПР має забезпечити методичний супровід місцевих робочих груп, а також узагальнювати оперативну інформацію від членів обласної робочої групи та проводити аналіз наданих матеріалів. ГУ ДФС, райдержадміністрації та Департамент АПР мають проаналізувати затверджені міськими, сільськими та селищними радами, а також радами ОТГ земельного податку на землях сільгосппризначення за межами населених пунктів на 2017 р.

Виконано за допомогою Disqus