На вирощування 1 га часнику потрібно близько 150 тис. грн

19 травня 2017 2815 0
Цьогоріч в Україні вирощують понад 360 га часнику
pixabay.comЦьогоріч в Україні вирощують понад 360 га часнику

На 1 га насаджень часнику потрібно витратити близько 150 тис. грн. Лише на посадковий матеріал доведеться витратити щонайменше 70 тис. грн, бо за даними 2016 р. ціна на такий матеріал коливалася від 70 до 100 грн/кг. На 1 га його потрібно близько тонни.

Про це Kurkul.com розповів директор Асоціації виробників часнику (АВЧ) Андрій Марченко.

Читайте за темою: Вирощування часнику, сорго і льону: як знайти свою прибуткову нішу?

Експерт рекомендує, що у вирощуванні часнику варто починати з площі не більше 5 га. Оскільки часниківництво в Україні передбачає використання ручної робочої сили, на 1 га потрібно як мінімум 10 робітників. Практика показує, що не всі власники часникових полів можуть знайти працівників, щоб принаймні вчасно зібрати врожай.

Андрій Марченко ж стверджує, що до 10 га часнику цілком можна обробляти вручну, а от якщо площі більші, то без механізації певних процесів не обійтися.

«Перший рік ми не отримали урожайності. Ми побачили помилки вже постфактум і зрозуміли, що урожайність підвищити урожайність у два рази. І тільки тоді ми зможемо структурувати бізнес і вийти на показники рентабельності часнику, про які пишуть в книгах — 200-300%. Наразі, мені здається, рентабельність 200-300% є у одного-двох господарств в Україні», — розповідає часниківник Роман Пасічник.

В Асоціації виробників часнику України розповіли: виростити якісний часник для експорту означає забезпечити його відповідність усім необхідним нормам безпеки щодо вмісту пестицидів і важких металів.

« І цей часник обов’язково має бути товарного вигляду. Як правило, плоди мають бути 5 см в діаметрі, з необрізаними корінчиками, запаковані у сітку», — розповідає Андрій Марченко.

Цьогоріч її учасники АВЧ вирощують понад 360 га часнику. Це площі від 2 до понад 100 га у 19 господарствах різних областей України.

Виконано за допомогою Disqus