Антидемпінгові мита на російські добрива знову діють

19 травня 2017 127 0
В Україні відновлено дію антидемпінгових мит на російські добрива
kurkul.comВ Україні відновлено дію антидемпінгових мит на російські добрива

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) 18 травня 2017 р. ухвалила рішення про відновлення дії антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну деяких азотних добрив (карбаміду та КАСу) походженням з Російської Федерації, повідомляє Agropolit.com.

Відтепер мито у розмірі 31,84% застосовуватиметься до всіх виробників карбаміду та КАСу (УКТЗЕД 3102 10 та 3102 80 00 00) походженням з Російської Федерації. Рішення набуває чинності на другий день після публікації повідомлення в «Урядовому кур’єрі».

Нагадаємо, що недавно в Україні прогнозували дефіцит добрив. Російські компанії нездатні покрити постачання мінеральних добрив в Україну для покриття дефіциту. За підрахунками ФРУ дефіцит азотних добрив на внутрішньому ринку перевищив 30%.

Основні висновки Мінекономрозвитку про результати антидемпінгового розслідування щодо імпорту в Україну деяких видів азотних добрив походженням з Російської Федерації свідчать про наявність факту демпінгу.

Також висновки розслідування свідчать про те, що імпорт російських добрив в Україну за демпінговими цінами завдає шкоди вітчизняним виробникам хімічних добрив та несе загрозу продовольчій безпеці України.

З огляду на те, що Російська Федерація є основним постачальником добрив в Україну (80-90% від загального обсягу), імпорт добрив за демпінговими цінами ставить українських аграріїв у небезпечну залежність від їхніх поставок у майбутньому. Непередбачуване припинення поставок російських добрив в односторонньому порядку може стати ще одним інструментом агресії Російської Федерації проти України у торговельній сфері.

У той же час члени МКМТ свідомі того факту, що основними споживачами російських добрив є сільгоспвиробники та необхідно враховувати їхню позицію при введенні антидемпінгових заходів. Тому з метою забезпечення продовольчої безпеки існує нагальна необхідність вжиття заходів з диверсифікації поставок добрив в Україну (з Китаю, країн Близького Сходу, США та інших).

Відтак, 18 травня Уряд також ухвалив проект закону, який визначить нульову мита для ввезення на території України мінеральних добрив азотної групи. Проект закону має на меті стимулювати експорт азотних добрив на український ринок, забезпечити високу конкуренцію та не допустити підвищення цін на внутрішньому ринку.

Виконано за допомогою Disqus