С/г виробники на Чернігівщині обирають часник та інші нішеві

21 травня 2017 3184 0
С/г виробники на Чернігівщині обирають часник та інші нішеві
facebook.com

Чернігівські аграрії дедалі більше цікавляться вирощуванням часнику та інших нішевих культур. Цьогоріч вони розширюють площі під гречкою, житом та іншими нішевими культурами, зокрема планують зайнятись вирощуванням часнику. Про це SuperAgronom.com дізнався з власних джерел.

У регіоні традиційно вирощували досить багато гречки, жита, картоплі, які вважаються нішевими культурами, тому багато виробників вже мають напрацьовані джерела збуту продукції.

Аграрії стверджують, що нішеві культури не лише приносять непоганий прибуток, а й значно менш затратні у вирощуванні, тому площі під ними будуть збільшені.

«Жито купують дешевше, ніж пшеницю, але воно й затрат потребує менших, а за урожайністю не поступається пшениці. Головне — хороше насіння. З гречкою теж, як вгадаєш з погодою, то в мінусі не будеш», — говорить місцевий агроном Анатолій Пришиб.

Поширена в регіоні картопля також може давати прибутків не менше, ніж посіви соняшника, стверджують виробники. Запорука успіху також полягає у високій репродукції посадкового матеріалу, сучасних сортах та дотриманні технологій вирощування.

Але найперспективнішим напрямком багато сільгоспвиробників вважають вирощування часнику. В багатьох господарствах вже цього року зеленіють рядки озимого часнику на площах від 1-2 до кількох десятків га.

«Головне питання — де взяти перевірене насіння. У нас його дістати дуже складно у великій кількості. Більшість купує на гектар чи два, а там самі розмножують через «бульбочки», щоб засіяти вже на 100 га», — розповів Анатолій Пришиб.

Виконано за допомогою Disqus