Виробники кавунів в Україні обіцяють хороший ранній урожай

27 травня 2017 536 0
Ранніх кавунів цьогоріч буде багато
kurkul.comРанніх кавунів цьогоріч буде багато

Похолодання та приморозки у квітні та травні майже не вплинули на стан посівів ранніх кавунів під плівкою. Більше того, за попередніми прогнозами, перший український кавун з’явиться на ринку на 7-10 днів раніше ніж в минулому році, пише «Інфо-Шувар».

«Цього року на момент висадки розсади кавунів під плівку та під час висіву ранніх багарних кавунів, погодні умови були набагато кращими ніж в минулому сезоні, коли через погодні негаразди фермери вимушені були пересівати майже 70% площ. Сьогодні площі під ранніми та середніми кавунами виглядають цілком задовільно. Якщо протягом наступного місяця погода не підведе, перший кавун з-під плівки вийде на ринок вже у першій половині червня. Масове надходження багарного кавуна очікується на кінець червня», — розповідає керівник ФХ «Алмаз» Олександр Супрун.

Фактор «накладання» сезону реалізації ранніх сортів кавуна на середні сорти може спричинити суттєве зниження ціни вже у липні, тоді як в минулому році вартість кавунів сягнула мінімальних показників тільки у серпні. А от із пізніми сортами можуть бути певні проблеми, їх пропозиція буде меншою через скорочення посівів, а ціни у серпні, відповідно, вищими за минулорічні показники.

«Виробництво кавунів в Україні з кожним роком крупнішає, стає більш професійним. Дрібний виробник може бути ефективним в цьому бізнесі тільки шляхом об’єднання з іншими виробниками, бо конкурувати з господарствами, які вирощують кавун на ділянках від 100 до 500 га, самотужки майже неможливо. Саме через минулорічні проблеми з реалізацією, багато дрібних фермерів в цьому сезоні відмовились вирощувати пізні сорти кавуна. За рахунок цього, ми прогнозуємо скорочення пропозиції в серпні та вересні та більш високі ціни в цей період, в порівнянні з минулим роком», — розповідає керівник проекту фермерського об’єднання спілки сільгоспкооперативів, які спеціалізуються на вирощуванні кавунів в Херсонській області, Андрій Довжиков.

Виконано за допомогою Disqus