У РФ затримали білоруську зелень з українським етикетками

31 травня 2017 95 0
У РФ затримали білоруську зелень з українським етикетками
pixabay.com

Цього тижня в Смоленській області в районі ППС «Червона Гірка» було затримано транспортний засіб, що перевозив 14,5 т свіжої зелені, пише «Агро Перспектива».

В ході контролю Управлінням Россільгоспнагляду по Брянській і Смоленській областях встановлено, що вантаж, до складу якого входили 2,1 т щавлю, 2,3 т кінзи, 3,3 т кропу, 2,9 т петрушки, 1,6 т редису, 0,8 т салату листового і 1,6 т шпинату, супроводжувався фітосанітарним сертифікатом, виданим 22.05.2017 в Республіці Білорусь.

Відповідно до представленого фітосанітарного сертифікату країною походження підкарантинних матеріалів була Республіка Білорусь.

Однак згідно маркувальних етикеток на упаковці, постачальником/виробником зелені є ТОВ «Агро-Поставка» із Запорізької області (Україна, Запорізька обл., Мелітопольський р-н).

У вантажному відсіку перебувало 100 кг свіжої м'яти, на яку був відсутній фітосанітарний сертифікат.

Згідно з висновком ФГБУ «Брянська МВЛ» від 26.05.2017№ 47-1745 в зразку салату листового свіжого виявлений карантинний шкідливий організм — західний (каліфорнійський) квітковий трипс (FrankliniellaoccidentalisPergande).

Незважаючи на всі перераховані обставини, Головна державна інспекція з насінництва, карантину та захисту рослин Республіки Білорусь офіційно підтвердила законність і справжність видачі фітосанітарного сертифіката. Разом із тим білоруські спеціалісти не прокоментували ситуацію щодо маркувальних етикеток українського походження.

Зазначені факти свідчать про відсутність карантинного фітосанітарного контролю в Республіці Білорусь при відправці продукції в Російську Федерацію.

Виконано за допомогою Disqus