Нині птахівники працюють собі у збиток — експерт

31 травня 2017 131 0
В Україні знову здорожчають яйця
В Україні знову здорожчають яйця

Протягом останніх трьох місяців українські птахофабрики торгують яйцями собі в збиток. Хоч внутрішні оптово-відпускні ціни виросли до 11,50-12,00 грн, це не покриває їх собівартість, проте значно зменшує збитковість виробництва, пише UBR.ua.

Щоб працювати без збитків, птахівники нарощують експорт і скорочують поголів'я.

«Цьогоріч українці можуть вдосталь наїстися дешевих яєць. Оптово-відпускні ціни почали знижуватися в березні, досягнувши найнижчої позначки на початку травня — 5,5-6,0 грн за десяток. При цьому середня собівартість виробництва десятка яєць становить 13-14 грн. Тобто вже три місяці виробники відпускають свою продукцію значно нижче собівартості », — розповів виконавчий директор «Союзу птахівників України» Сергій Карпенко.

За його словами, для ринку яєць властиві відносно стабільний попит і сезонні коливання протягом року. Зазвичай ціни на яйця досягають свого піку в осінньо-зимовий період, коли знижується виробництво в господарствах населення. Відповідно, найдешевші яйця бувають навесні і влітку.

До сезонних факторів ось уже другий рік додаються проблеми з експортом нашої продукції. І хоча ситуація почала виправлятися, виробники не приховують, що будуть змушені восени підняти ціни, щоб покрити збитки попередніх місяців.

Виконано за допомогою Disqus