На Івано-Франківщині відмовляться від авіації в сільському господарстві

3 червня 2017 154 0
Літак обробляє поле
pixabay.comЛітак обробляє поле

В Івано-Франківській області сільгоспвиробники і місцева влада домовилися про відмову від авіаобприскування угідь засобами захисту рослин, окрім біологічних препаратів, повідомили на сайті Івано-Франківської ОДА.

Однак використання авації для обробки рослин ЗЗР на Івано-Франківщині має свою специфіку: область є густонаселеною, а сільськогосподарські угіддя невеликими.

«Останнім часом маємо дуже багато нарікань і скарг від жителів області про те, що обробіток полів пестицидами, засобами захисту рослин має негативний вплив на здоров’я людей, тварин, комах. Такі нарікання, в першу чергу, надходять з Рогатинського, Галицького, Тисменицького, Долинського, Коломийського районів. Окремі випадки набули розголосу у засобах масової інформації навіть на загальнодержавному рівні», — повідомила перший заступник голови ОДА Марія Савка.

Голова постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Приймак зазначив, що авіаційний обробіток угідь проходить на висоті 40-50 м. Якщо ж, наприклад, обробляють 1 тис. га сільськогосподарських посівів, то використовуєть велику кількість гербіцидної суміші, яка потрапляє не тільки на рослини. Натомість сучасна техніка як самохідні оприскувачі, які уже використовують в багатьох господарствах, не завдає такої нищівної шкоди.

Окремо було обговорено інциденти з нанесенням шкоди довкіллю під час обробітку земель, які мали місце в області. Повідомлялося, що Державною екологічною інспекцією в області у цьому році буде проведено перевірки в найбільших сільськогосподарських підприємствах щодо дотримання законодавства та санітарних норм.

Отже, в агрохолдингах Прикарпаття відтепер не використовуватимуть авіацію для обробки с/г угідь, а їхні керівники організують для ЗМІ прес-тур на одне з виробництв для демонстрації процесу обробітку сільськогосподарських угідь.

Виконано за допомогою Disqus