Найкраще боротися із бур'янами сівозміною — експерт

5 червня 2017 266 0
Поле сої, поросле бур'янами
Kurkul.comПоле сої, поросле бур'янами

Застосування механічних методів боротьби — оранки, дискування та багатократних культивацій — значно шкідливіше для ґрунту, ніж використання гербіцидів. Найкращий же метод боротьби — правильна сівозміна.

При розумному використанні гербіциди значно менше шкодять сільському господарству, аніж бездумне переорювання землі, розповів SuperAgronom.com Іван Мартинюк, власник ФГ «Мартинюк І.С.» із Запоріжжя.

«Я коли забрав землі в обробіток, вони всі були зарослі пирієм, а в долинах — ще й хвощем. Причому хвощ ріс на нейтральному ґрунті — аналіз робили — а всі думають, що він тільки на кислих ґрунтах росте. То вапнування там нічого не дало би. Сусіди взялись дискувати в два сліди, потім кілька разів культивували, щоб прибрати сходи, то вони не тільки всю землю висушили, а й гумус знищили — він весь вивітрився, мінералізувався, змився дощами. А я навесні оприскав гербіцидами і засіяв кукурудзою прямим посівом. Потім ще вносив гербіциди по кукурудзі. І взагалі без оранки і бур'яни вивів, і зерно зібрав», — ділиться досвідом Іван Мартинюк.

Але головне, на думку агронома, щоб не допустити розвитку бур'янів, треба правильно складати сівозміну. Обов'язково чергувати просапні культури зі стерньовими, обирати такі, що добре кущаться, збільшувати норми висіву, аби створити більшу конкуренцію в посіві. Сам Іван Мартинюк вирощує у себе в господарстві крім поширених усюди кукурудзи, соняшника та пшениці ще й озимий ячмінь, озимий овес, горох, сою, баштанні культури, олійний льон, гірчицю та гречку.

Велике значення для боротьби з бур'янами має також якість посіву. Треба мати хорошу техніку, яка дозволить ідеально підготувати посівне ложе, рівномірно посіяти й заробити насіння. Тоді сходи будуть ранніми й дружними, не буде прогалин, де розвиватимуться бур'яни.

Виконано за допомогою Disqus